Na súde pokračoval proces v korupčnej kauze Mýtnik. Podľa Brhela je jeho obžaloba absurdná

10.9.2024 09:32 , Aktualizované: 10.9.2024 22:33

Obžalovaný Jozef Brhel označil proces za politicky motivovaný a odmietol odpovedať na otázky. Pojednávanie bude pokračovať v stredu výpoveďou jeho syna.

Senát ukončil utorkové (10. 9.) pojednávanie v kauze Mýtnik po výpovedi Jozefa Brhela staršieho, ktorý tvrdil, že celý proces má politické pozadie.

Podľa neho je jeho obžaloba výsledkom medializácie a spájania so Smerom. Brhel opätovne odmietol odpovedať na otázky prokurátora či členov senátu.

V stredu sa bude pokračovať v pojednávaní spontánnou výpoveďou Jozefa Brhela mladšieho.

Obžaloba je vraj absurdná

Po vyše polroku pokračovalo v utorok na Špecializovanom trestnom súde hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik, ktorá sa týka predražených IT tendrov na finančnej správe. Obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti v nej čelilo šesť osôb, medzi nimi aj podnikateľ Jozef Brhel a jeho syn. 

Ako zdôraznil Jozef Brhel vo výpovedi, obžaloba je absurdná a ide o politickú objednávku.

Jeho obhajoba požiadala senát o zastavenie konania, disponuje totiž závažnými zisteniami, ktoré preukazujú manipuláciu celej kauzy.

Podľa obžalovaného Jozefa Brhela mladšieho a obhajcu Michala Mandzáka vyjadrenia niektorých svedkov preukazujú, že do kauzy bolo nezákonne zasahované.

„Samotné svedectvá, ktoré spolupracujúci obvinení podali, boli z nich "vytlačené" násilím pod hrozbou vysokých trestov alebo väzby. Toto sú tak závažné dôkazy, že by mal senát ŠTS kauzu zastaviť,“ zdôraznili.

Obvinená tvrdila, že bola pod nátlakom

Argumentovali napríklad konateľkou spoločnosti Allexis, ktorá figuruje v procese, Janou Rovčaninovou. Tá údajne pod nátlakom uzavrela dohodu o vine a treste a priznala sa pred súdom. V dovolaní však mala uviesť, že "prokurátor Ondrej Repa mi povedal, že na súde chce počuť desaťkrát áno, inak ma zasa zavrie a bude to horšie. Nemala som silu ďalej bojovať, tak som súhlasila".

Prokurátor Repa to označil za nehoráznu lož. Dôrazne a kategoricky odmietol manipuláciu kauzy, podľa neho všetko prebehlo v súlade so zákonom a obhajoba predkladá špekulatívne závery.

„Vnímam to ako určitú snahu zo strany obhajoby odkláňať pozornosť od obsahu výpovedí. Uvádza zavádzajúce skutočnosti. Jedna osoba prijme dohodu o vine a treste, je s ňou spokojná a potom ju s odstupom niekoľkých rokov začne napádať a tvrdiť, že to bolo pod nejakým nátlakom? To je absolútne scestné. Veď dohodu schvaľuje súd, obvinená osoba odpovedá na položené otázky slobodne a dobrovoľne, je tam prítomná verejnosť...,“ reagoval Repa.

Trestné oznámenie na bývalého šéfa finančnej správy

Mandzák tiež oznámil, že 27. augusta podali na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na bývalého šéfa FS Františka Imreczeho pre podozrenie z krivej výpovede a krivej prísahy. Zamlčal svoju komunikáciu s vyšetrovateľkou kauzy Mýtnik. Obhajoba sa domnieva, že sa podieľala na príprave svedka na jeho prvý tzv. "kajúcnicky" výsluch.

Predseda senátu ŠTS avizoval, že opätovne vypočuje kľúčových svedkov v procese, medzi nimi aj Rovčaninovú a Imreczeho.

Mandzák informoval aj o trestnom oznámení, ktoré ešte vlani podal na Generálnej prokuratúre SR v súvislosti so znaleckým posudkom Jiřího Jelínka z Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline.

Podľa posudku informačné systémy dodané firmou Allexis pre FS nemali hodnotu 53,8 milióna eur, ale len 8,7 milióna eur, čo podporuje tvrdenie obžaloby, že boli predražené.

„Bolo začaté trestné stíhanie pre zločin marenia spravodlivosti v súbehu so zločinom nepravdivého znaleckého posudku. Vypočuli dotknutých aktérov. Znalec je v procesnom postavení podozrivého,“ uviedol Mandzák. Dodal, že znalec sa k cenníkom spoločností, na ktoré sa odvolával v posudku, dostal až po svojom výsluchu na ŠTS.

Obžaloba v kauze Mýtnik sa týka porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu prijímania úplatku. V jednom skutku bola ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur.

Proces sa začal v októbri v roku 2022 a na lavici obžalovaných sedia okrem podnikateľa Jozefa Brhela a jeho syna aj bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc, Martin Bahleda, Milan Grega a Miroslav Slahučka.

Pozrite si príchod Jozefa Brhela na Špecializovaný trestný súd.

Pozrite si reportáž z 5. februára 2024 o kauze Mýtnik.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok