Kauza Mýtnik smeruje opäť pred súd. Proces bude pokračovať v utorok

9.9.2024 16:58 , Aktualizované: 9.9.2024 17:39

Proces v kauze Mýtnik bude pokračovať na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu v utorok 10. septembra.

Jozef Brhel starší
Foto: TASR/Ján Krošlák

Predchádzajúce termíny v júni boli zrušené z dôvodu zdravotných problémov jedného z obžalovaných. Termíny pojednávaní sú určené aj na stredu 11. septembra, ako aj na prvé tri októbrové dni.

Televízia ta3 bude tento súdny proces podrobne sledovať a poskytne aktuálne informácie o priebehu pojednávaní.

Trestné oznámenie

Podľa tlačovej správy advokátskej kancelárie Mandzák a spol. z 9. septembra „obhajoba podnikateľa Ing. Jozefa Brhela v utorok 27. augusta 2024 podala na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na Františka Imreczeho pre podozrenie z krivej výpovede a krivej prísahy“.

Tvrdia, že František Imrecze zamlčal svoj kontakt s vyšetrovateľkou kauzy Mýtnik Monikou Barčákovou, keď tento rok 14. júna vypovedal na Úrade inšpekčnej služby MV SR k takzvaným technickým spisom.

Konateľka spochybňuje dohodu, tvrdí, že je nevinná

Konateľka spoločnosti Allexis Jana Rovčaninová, ktorá bola v rámci kauzy Mýtnik právoplatne odsúdená na základe dohody o vine a treste, teraz spochybňuje platnosť tejto dohody a tvrdí, že je nevinná.

Podľa Mandzáka Rovčaninová podpísala dohodu pod tlakom. „Dohodu uzavrela len preto, lebo jej prokurátor Ondrej Repa povedal, že chce počuť na súde desaťkrát 'áno', inak ju zavrie a bude to horšie,“ uviedol Mandzák.

Rovčaninová bola jednou z kľúčových osôb v kauze Mýtnik, ktorá sa týka korupčných praktík pri elektronickom výbere mýta.

Kauza Mýtnik

V prípade Mýtnik čelí obžalobe niekoľko jednotlivcov vrátane podnikateľa Jozefa Brhela a jeho syna, bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Radka Kuruca, ex-predstaviteľa finančnej správy Milana Gregu, podnikateľa Miroslava Slahučku a právnika Martina Bahledu.

Prokuratúra ich obviňuje z rôznych trestných činov, vrátane porušenia povinností pri správe cudzieho majetku, manipulácií pri verejných obstarávaniach a dražbách, legalizácie príjmov z trestnej činnosti a prijímania úplatkov.

Pozrite si reportáž z 5. februára 2024 o kauze Mýtnik.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok