Chaos a zmätok. Reforma siete nemocníc sa opäť odkladá, z nižšej kategórie odchádzajú odborníci aj pacienti

Reforma siete nemocníc sa stále odkladá. Rezort zdravotníctva chce v nej pokračovať, no s menšími zmenami. V decembri vydá novú metodiku a upraví platnú vyhlášku potom, ako sa viaceré nemocnice vzbúrili proti ich kategórii. Tie by sa mohli finálnu úroveň dozvedieť v januári.

Viacerým nemocniciam, napríklad na Orave, v Martine či v Liptovskom Mikuláši, sa zaradenie do siete nemocníc podľa súčasných pravidiel nepáčilo.

Žiadajú, aby boli zaradené do vyššej kategórie

Aj keď rozdelenie do piatich kategórií nedefinuje kvalitu, z nemocníc nižšej kategórie začali odchádzať odborníci a aj pacienti.

"Rozhodnutia, ktoré mali nemocnice vydané, neboli v súlade s povoleniami na prevádzku, a optimalizácia siete nemocníc ich preto nútila vykonávať aj také výkony, na ktoré tieto nemocnice nemali povolenia," tvrdí ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

"Čas ukázal počas roka a dvoch, že je to nerealizovateľné. Poviem to na príklade detí: vyhláška, ktorá bola prvá, hovorila, že deti budú môcť byť operované, napríklad aj bežná operácia slepého čreva v nemocniciach druhej úrovne, čo sú okresné nemocnice až od 15 rokov. Ale nikto nepovedal, kto bude operovať deti od 6 do 15 rokov," tvrdí prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Rozhodnutia nie sú definitívne

Terajšie rozhodnutia o zaradení nie sú definitívne a optimalizácia siete nemocníc sa bude upravovať. V decembri vyjde novela vyhlášky, ktorá bude definovať metodiku tvorby siete.

Výsledok bude až v januári

„Jedna vyhláška bude hovoriť o metodike tvorby siete, čiže ako sa sieť bude tvoriť. Druhá vyhláška sa bude zaoberať medicínskymi službami a programami, ktoré musia jednotlivé nemocnice splniť, teda aké medicínske služby musí mať nemocnica prvého typu, aké druhého typu a podobne,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Rezort zdravotníctva chce finálne rozhodnúť o kategorizácii jednotlivých nemocníc v januári. Zhodnotí nanovo aj tie, ktoré žiadali o preloženie.

Maximálne čakacie lehoty na plánované zákroky

"Keď sa ma pýtate, kedy to bude funkčné, najskôr začne prvá funkčnosť v júli 2026. A prečo? Lebo časť nemocníc bude mať dokončený plán obnovy, vrátane akútnych oddelení a dlhodobých oddelení, aby boli pripravení," dodal prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Od nového roka chce rezort zdravotníctva zároveň nastaviť maximálne čakacie lehoty na plánované zákroky. Ak nebudú dodržané, pacienti budú môcť podstúpiť operáciu v zahraničí.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok