Brusel môže Slovensku stopnúť eurofondy. Analytik Radovan Geist odhaľuje možné postupy EÚ

9.9.2024 13:07

Európska únia nám môže pozastaviť eurofondy. Podľa Radovana Geista z portálu EurActiv.sk tak môže učiniť jedným z dvoch mechanizmov.

Podľa Radovana Geista z portálu EurActiv informáciu o tom, že Brusel môže Slovensku pozastaviť čerpanie eurofondov, máme od chvíle, keď sa začala pripravovať zmena Trestného zákona a keď sa začalo hovoriť o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Možná strata eurofondov

„Toto je pokračovanie procesu, ktorý začal koncom minulého roka. Európske inštitúcie opakovane upozorňovali slovenskú vládu, že to môže viesť k pozastaveniu peňazí“ tvrdí a dodáva, že zrušenie eurofondov môže nastať z dvoch dôvodov.

Tým prvým je fakt, že „existencia špeciálnej prokuratúry a ďalších mechanizmov inštitúcií na ochranu finančných záujmov EÚ bola jedna z podmienok na to, aby Slovensko mohlo čerpať peniaze z plánu obnovy“.

Po druhé, ak nastáva ohrozenie ochrany finančných záujmov EÚ, Európska komisia môže použiť takzvaný „mechanizmus kondicionality“, podmienenosti európskych peňazí funkčne právnym štátom, čo znamená „zastavenie peňazí nielen z plánu obnovy, ale všeobecne európskych peňazí“.

Doposiaľ máme neoficiálne informácie, že napriek viacerým novelám, ktoré sa vláda snažila opraviť novelu Trestného zákona a po rozhodnutí Ústavného súdu, inštitúcie Európskej únie skúmajú, aká je na Slovensku situácia.

„Vo vnútri Európskej komisie sa hovorí aj o možnosti zastavenia peňazí, jedným z týchto dvoch mechanizmov“ povedal Radovan Geist a dodal, že Európska komisia zatiaľ tieto informácie nepotvrdila.

Zrušenie eurofondov aj v Maďarsku

Podľa Geista aj „maďarská vláda urobila niekoľko krokov, ktoré oslabili nezávislosť justície a v nich možnosť vyšetrovať prípady korupcie týkajúce sa ochrany európskych peňazí“. Z tohto dôvodu boli pozastavené európske peniaze aj u našich susedov.

„Maďarsko zatiaľ nesplnilo podmienky na to, aby mohlo čerpať peniaze z plánu obnovy“ objasňuje Geist a dodáva, že peniaze mu boli pozastavené z veľmi podobných dôvodov. „Maďarsko nemá mechanizmy, ktoré by dostatočne chránili finančné záujmy Európskej únie,“ uzatvára.

Možné ohrozenie eurofondov

EÚ pripravuje návrh, ktorý by mohol viesť k pozastaveniu eurofondov pre Slovensko. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Podobné opatrenie Únia v minulosti prijala voči Maďarsku, teraz by mohlo byť ohrozené financovanie eurofondov pre Slovensko, ktoré bolo získané počas pandémie. Brusel je znepokojený najmä plánovaným zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry na Slovensku.

Proces pozastavenia financovania čaká na schválenie predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Európska komisia sa k tejto záležitosti zatiaľ oficiálne nevyjadrila.

Celý rozhovor s Radovanom Geistom z portálu EurActiv si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok