EÚ pripravuje návrh na pozastavenie eurofondov Slovensku, tvrdí Bloomberg. Brusel vydal stanovisko

9.9.2024 09:47 , Aktualizované: 9.9.2024 19:38

Európska únia pripravuje návrh, ktorý by mohol viesť k zmrazeniu peňazí, ktoré má Slovensko získať z európskych fondov.

Robert Fico
Foto: TASR/Ján Krošlák

Brusel tak chce reagovať na porušovanie demokratických noriem, ku ktorému v krajine dochádza, napísala s odvolaním sa na svoj zdroj agentúra Bloomberg.

Brusel údajne znepokojuje najmä zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Podobný krok v minulosti Únia podnikla voči Maďarsku, keď zmrazila jeho prístup k eurofondom.

Ohrozené majú byť aj eurofondy, ktoré Slovensko získalo počas pandémie.

Proces pozastavenia je však stále na začiatku a čaká na schválenie predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

Európska komisia zareagovala

Európska komisia analyzuje nedávnu reformu Trestného zákona na Slovensku a tento proces zatiaľ nie je ukončený.

Najvyšší výkonný orgán Únie nateraz neprijal žiadne rozhodnutie o aktivácii mechanizmu podmienenosti vyplácania eurofondov pre Slovensko a žiadne takéto rozhodnutie ani nečaká na politické schválenie, uviedla v pondelok pre TASR Európska komisia.

TASR požiadala exekutívu EÚ o vyjadrenie v súvislosti s najnovšou správou agentúry Bloomberg, podľa ktorej Európska únia pracuje na návrhu, ktorého výsledkom by mohlo byť zastavenie vyplácania eurofondov pre Slovensko.

Eurokomisia v reakcii pre TASR zdôraznila, že situáciu ohľadne podmienenosti čerpania eurofondov posudzuje osobitne v jednotlivých členských štátoch.

"Aktuálne podmienky nariadenia momentálne spĺňa jeden prípad, konkrétne Maďarsko. V súčasnosti nemáme žiadne ďalšie prípady, ktoré by sme mali oznámiť," uviedla Komisia. Dodala pritom, že nebude váhať prijať ďalšie opatrenia podľa nariadenia o zablokovaní eurofondov, ak na to budú splnené podmienky.

"Čo sa týka Plánu obnovy a odolnosti, míľnik 15.5 sa týka 'Balíka zákonov na boj proti korupcii a na posilnenie integrity a nezávislosti súdnictva'. Tento míľnik bol v čase predbežného hodnotenia prvej žiadosti Slovenska o platbu vyhodnotený ako uspokojivo splnený," povedala pre TASR hovorkyňa EK Veronica Favalliová. V súvislosti s prebiehajúcim vyhodnocovaním možných vplyvov novely Trestného zákona dodala, že EK ho "dokončí včas".

Slovensko odmieta správy o zmrazení eurofondov

Slovenská republika odmieta správy agentúry Bloomberg o možnom zastavení eurofondov pre Slovensko.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár vyhlásil, že tieto informácie sú nepodložené.

Podľa neho proces mechanizmu kondicionality, ktorý môže iniciovať Európska komisia v prípadoch porušenia právneho štátu, má jasné pravidlá a časové rámce.

Európska komisia doteraz neavizovala žiadne formálne alebo neformálne kroky v tejto veci. Slovensko, vrátane ministerstva spravodlivosti, je podľa neho v intenzívnom kontakte s Komisiou, a novelizácia legislatívy bola výsledkom ich konzultácií.

Možné zmrazenie fondov by exeuroposlanca neprekvapilo

Možné úvahy Európskej únie o zmrazení peňazí pre Slovensko z európskych fondov nie sú prekvapujúcou správou. Denníku SME to povedal niekdajší slovenský europoslanec Vladimír Bilčík, podľa ktorého je ale potrebné počkať na oficiálne vyjadrenie Európskej komisie. 

"Je potrebné počkať na oficiálne vyjadrenie Európskej komisie, ale nie je to šokujúca správa," povedal Bilčík, ktorý sa v roku 2019 do europarlamentu dostal ako líder kandidátky Spolu za koalíciu Progresívne Slovensko a Spolu-občianska demokracia.

Podľa Bilčíka sa v zákulisí už dlhšie viedli diskusie, že Slovensko takémuto problému môže čeliť. Poznamenal, že už na jar bola v europarlamente šéfka európskych žalobcov Laura Kövesiová, ktorá zrušenie slovenského úradu špeciálnej prokuratúry označila za červenú čiaru.

Aj Šefčovič by to musel schváliť

Europoslankyňa Lucia Yar z opozičného Progresívneho Slovenska povedala SME, že zákonodarcovia Európskeho parlamentu zatiaľ konkrétne informácie nemajú.

"Je na vedení eurokomisie, či, kedy a ako sa rozhodne konať. Jej výkonným podpredsedom je ale Maroš Šefčovič. To znamená, ak sa takéto konanie spustí, aj nominant Smeru by toto rozhodnutie musel schváliť, pretože zbor komisárov je kolektívny orgán," povedala.

Šéf Progresívneho Slovenska a podpredseda parlamentu Michal Šimečka medzitým vyzval Ficov kabinet, aby konal. "Bolo by obrovskou katastrofou, ak by toto vláda Roberta Fica dopustila," uviedol vo vyhlásení.

Môžu využiť mechanizmus krížového plnenia

Jednou z možností, ktoré komisia má je využitie takzvaného mechanizmu krížového plnenia, ktorý umožňuje zmraziť financovanie, ak sú v ohrození unijné peniaze.

V prípade Slovenska by to mohlo znamenať zmrazenie časti z 12,8 miliardy eur z kohéznych fondov, ktoré sú krajine pridelené z rozpočtu EÚ.

Zhruba 80 percent všetkých verejných investícií na Slovensku je pritom financovaných z fondov EÚ, poznamenala agentúra Bloomberg.

Európska komisia, ktorá stav vlády práva na Slovensku jasne kritizovala už v júli, v minulosti okrem iného žiadala, aby ÚŠP nerušila bez dôkladného uváženia.

Tohtoročné rozhodnutie parlamentu o rozpustení prokuratúry a o významných zmenách v trestnom práve vrátane zníženia trestných sadzieb za korupciu či ekonomickú kriminalitu schválil v júli Ústavný súd SR.

Kabinet premiéra Roberta Fica, ktorý rozpustenie špeciálnej prokuratúry navrhol, sa podľa opozície krokom snažil zabezpečiť beztrestnosť pre stíhaných ľudí s väzbami na terajšiu vládnu koalíciu.

Vláda na Slovensku tiež presadila nový zákon o verejnoprávnej televízii a rozhlase, ktorým podľa opozície chce kabinet túto stanicu ovládnuť.

Pozrite si aj rozhovor o hrozbe zmrazenia eurofondov s analytikom portálu EurActiv.sk Radovanom Geistom:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok