Pole s kukuricou alebo sklady? Pri Martine má vyrásť logistické centrum, okolití starostovia sú proti

8.9.2024 16:08

Pole s kukuricou alebo logistické centrum? To je otázka, ktorá posledné roky zamestnáva obce pri Martine. Zatiaľ čo Rakovo, kde by mali veľkokapacitné sklady vyrásť, sa teší na podielové dane, okolití starostovia sú jednoznačne proti.

Logistické centrum by malo vyrásť na pozemkoch, kde len nedávno poľnohospodári žali kukuricu. Obchodný reťazec chce využiť aj opustený areál drevárskeho závodu.

“Myslím, že pre región to bude mať prínos či už v zamestnaní, alebo ten ekonomický prínos dokáže priniesť také to logistické centrum do uvedeného územia. Bude to podľa mňa veľké a pre obec už ani nehovorím,” povedal Patrik Antal (nezávislý), starosta obce Rakovo.

V preklade, Rakovo získa 600-tisíc eur ako poplatok za rozvoj a každoročne bohaté podielové dane. Lenže okolité obce už toľko nadšenia nezdieľajú. Tie sa obávajú hluku a kamiónov, ktoré budú komplikovať už aj tak zlú dopravnú situáciu.

“Základným kameňom úrazu je určite doprava. Doprava, ktorá pri príjazde 280 kamiónov denne počas 24 hodinovej prevádzky zahltí celý Turiec,” povedala Viktória Fľaková (nezávislá), starostka obce Príbovce.

Nové pracovné miesta v regióne

V areáli za 50 miliónov eur by sa malo zamestnať cez 400 ľudí. Obchodný reťazec o podrobnostiach ale zatiaľ veľmi hovoriť nechce.

“V súvislosti s ďalším rozširovaním našej siete máme záujem rozšíriť aj počet našich logistických centier, pričom do úvahy prichádza aj spomenutá lokalita. Proces výstavby logistického centra je však mimoriadne náročný a dlhý, potrebné je správoplatnenie viacerých podkladov,” povedal Tomáš Bezák, hovorca spoločnosti LIDL.

Obce v okolí sa búria

“Žiadne nejaké benefity z toho okrem obce Raková nebudeme mať, len nervy,“ doplnil starosta obce Benice Milan Remšík.

“Len keď si zoberieme, aké sú prejazdy cez Vrútky, koľko je tam kamiónov alebo koľko je prejazdov cez Martin smerom sem, tak je to nenormálne už teraz a čo bude potom, to si neviem ani predstaviť,” povedala Eva Wedra Kačková, poslankyňa Mestského zastupiteľstva mesta Vrútky.

Nespokojné obce poslali už viaceré námietky a spísali aj petíciu. Nič im to však doposiaľ nebolo platné. Začiatkom augusta vydalo Rakovo rozhodnutie o umiestnení stavby. Stále však nie je nič definitívne rozhodnuté.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok