Vojna na Ukrajine sa presunula k susedom, rumunský a lotyšský vzdušný priestor narušil dron. Situácia v regióne je napätá

8.9.2024 16:06 , Aktualizované: 8.9.2024 19:39

Rumunsko v nedeľu oznámilo, že jeho vzdušný priestor narušil ruský dron a dôrazne odsúdilo tento incident. Ministerstvo obrany uviedlo, že hľadá možné úlomky tohto dronu. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

ruské drony vojaci
Foto: X/NEXTA

Rumunsko, ktoré je členským štátom NATO, má s Ukrajinou spoločnú 650-kilometrovú hranicu a za posledný rok na jeho území opakovane našli úlomky ruských dronov.  

Rumunské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že armádne radary v nedeľu skoro ráno zaznamenali dron, ktorý vstúpil do vzdušeného priestoru krajiny a následne "opustil jej územie smerom na Ukrajinu". Lietadlá rumunských vzdušných síl podľa ministerstva monitorovali situáciu a obyvatelia žúp Tulcea a Constanta v blízkosti ukrajinských hraníc dostali telefonické varovania.

Výzva Rusku

"Z existujúcich údajov bola identifikovaná možnosť dopadovej zóny na štátnom území, a to v neobývanej oblasti pri obci Periprava," oznámilo ministerstvo a dodalo, že oblasť prehľadávajú.

Ministerstvo odsúdilo opätovné narušenie rumunského vzdušného priestoru a vyzvalo Rusko, aby ukončilo opakované útoky, ktoré vedú k "nezodpovednému vyhrocovaniu" bezpečnostnej situácie v regióne. Ďalej uviedlo, že požaduje dodržiavanie medzinárodného práva a dodalo, že o narušení vzdušného priestoru Rumunska informovalo spojencov NATO.

Drony aj v Lotyšsku

Lotyšský prezident Edgars Rinkévičs v nedeľu vyhlásil, že aj na území krajiny havaroval ruský vojenský dron. Podľa jeho slov tiež dochádza k častejšiemu narúšaniu vzdušného priestoru pozdĺž východných hraníc NATO.

"Rusky vojenský dron... sa včera zrútil vo východnej časti Lotyšska. Aktuálne prebieha vyšetrovanie," ozrejmil prezident na platforme X. "Sme v úzkom kontakte s našimi spojencami. Počet takýchto incidentov na východnom krídle NATO narastá a my ich musíme riešiť spoločne," zdôraznil Rinkévičs.

Lotyšské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že dron vletel do vzdušného priestoru krajiny z Bieloruska a následne sa zrútil na území mesta Rézekne.

"Táto situácia potvrdzuje, že musíme pokračovať v začatej práci na posilnení východnej lotyšskej hranice, a to vrátane rozvoja protivzdušnej obrany a elektronického boja s cieľom obmedzenia aktivít dronov rôzneho využitia," uviedol minister obrany Andris Sprúds.

Najmenej dva prípady narušenia svojho vzdušného priestoru ruskými raketami alebo bezpilotnými lietadlami zaznamenalo aj Poľsko. Naposledy k tomu došlo v decembri.

Pozrite si reportáž z 8. júna:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok