Autá zmizli a jedného dňa sa objavili farebné zóny. Maľované križovatky v Bratislave sú minulosťou

V Bratislave je niekoľko križovatiek, ktoré upútali za posledné roky pozornosť. Tam, kde jazdili a parkovali autá, sa jedného dňa objavili nakreslené a ohradené parky. Magistrát z ciest odkrojil, aby vznikol oddychový priestor.

Pri základných školách Vazovova a Mudroňova autá ohrozovali deti na ceste do školy. Zóny na hranie priamo uprostred križovatiek bol krok vedľa. Projekt je dnes vo finálnej podobe - pribudli nové priechody, zeleň a lavičky. 

Pri maľovaných križovatkách si primátor hlavného mesta priznal chybu. Farebné plochy pri základných školách nabádali deti na hru vo frekventovaných križovatkách, a to sa nevyhlo kritike.

"Dáme si pozor, aby sme hovorili jasnejším jazykom pri budúcom dočasnom riešení a nesimulovali tu nejaký základ detského ihriska, a to vzbudilo veľa otáznikov. Sme poučení," povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Maľované ihriská na cestách neboli zámerom

"Tento priestor naozaj nikdy nemal byť detské ihrisko alebo priestor na odpočívanie. Tak sa to rozšírilo u verejnosti, ale nikdy sme to neplánovali. Farebne sme to oddelili preto, lebo sú tam školy, aby to vodič vedel," povedal Jakub Mrva, námestník primátora

Dočasné riešenie otestovalo zmenu geometrie križovatky. Lokality pri základných školách Mudroňova a Vazovova majú hustú premávku a autá nedodržiavali rýchlosť. Často tu boli nebezpečné situácie, ktoré ohrozovali najmä deti. 

"Nám so slzami v očiach mamičky hovorili, že tu zažili hrozné situácie, ako auto vyletelo spoza zákruty a skoro im zrazili deti. Máme teraz pozitívnu spätnú väzbu," vyjadril sa k situácii Mrva.

Finálne riešenie

Dnes je tu namiesto urbanistických kresieb nová plocha s bratislavskou dlažbou, priechody, stojany na bicykle, lavičky a zeleň.

"Dúfam, že finálnym riešením sme presvedčili tých, čo nás kritizovali. A sme radi, že nás kritizovali, lebo na to tie dočasné riešenia boli, aby sme si vypočuli pripomienky, kde sme sa trafili a kde nie," okomentoval súčasný stav Vallo.

"Všetky požiadavky, ktoré sme mali ako školam ale aj ako komunita, boli splnené. Zachovala sa a zvýšila sa výrazne bezpečnosť detí, aj ten priestor je estetickejší, čiže spĺňa všetky kritériá, ktoré sme mali. Naša požiadavka ešte bola, aby sa vytvorilo miesto pre autobus," dodal riaditeľ Základnej školy Mudroňova Bratislava Richard Savčinský.

V minulosti boli pripomienky k projektu aj na to, že výstavbou plochy ubudli parkovacie miesta. Teraz pribudli miesta na vykladanie detí, keď ich rodičia vezú do školy autom.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok