Historická budova SND je jednou z dominánt Bratislavy. Žiaľ, predstavení sa tak skoro nedočkáme

2.9.2024 18:59

Budova Opery alebo historická budova SND je jednou z dominánt hlavného mesta. Žiaľ, predstavení v nej sa tak skoro nedočkáme. Plánovaná rozsiahla rekonštrukcia sa stále nezačala a prehodnocuje sa aj to, koľko by mala stáť.

Historická budova SND padala účinkujúcim doslova na hlavu, pretože mnohé vybavenie je ešte z 19. storočia. Až kým ju inšpektorát práce pred troma rokmi definitívne nezavrel. Ale opravu potrebujú aj omietky a skorodované sochy.

Rekonštrukcia opery sa skloňuje už päť rokov, počas vlád štyroch ministrov kultúry, už boli vypracované štúdie, analýzy či projektový zámer. A koncom septembra by mali byť uvoľnené prvé významnejšie finančné prostriedky na vypracovanie projektovej dokumentácie. 

„Veľkou položkou by boli moderne divadelne technológie ktorých inštalácia by si vyžadovala vyhĺbenie orchestrálnej jamy, divadelnej točne, takže veľké zásahy. Aj do budovy. V katastrofálnom stave sú aj technológie budovy,“ povedal Matej Drlička, bývalý riaditeľ SND.

Nová riaditeľka sa oboznamuje s informáciami

Ak chcete vedieť ako vyzerá budova opery vo vnútri, môžete sa zúčastniť historickej prehliadky. Ale tú našu dnešnú novo poverená riaditeľka divadla zrušila. A poprosila nás o strpenie, kým sa sama neoboznámi so súčasným stavom. 

"Touto témou sa samozrejme zaoberám, aktuálne som si vyžiadala všetky podklady, keď sa s nimi oboznámim budeme verejnosť informovať o ďalších krokoch," uviedla Zuzana Ťapáková, riaditeľka SND.

Či sa rekonštrukcie opery dočkáme čoskoro, a či je 51 miliónov veľa, alebo málo, to už je otázka na vedenie divadla a rezortu kultúry. Ale pre porovnanie - pražská opera sa opravila za rovnakú sumu, budapeštianska stála trikrát toľko a pri berlínskej sa predpokladá, že na opravu sa použije dokonca desaťnásobok. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok