Ficov boj s opozíciou by nemal byť prioritou, myslí si politológ. Neverí, že atentát na ňom nezanechal stopy

Vládna koalícia, návrat Roberta Fica, začiatok parlamentného roka, ale aj personálne odchody z niektorých politických strán. O týchto témach povedal viac politológ Radoslav Štefančík v Štúdiu ta3.

LED-STUDIO-TA3-STEFANCIK-14-00
Foto: ta3

Boj s opozíciou by mal byť na poslednom mieste

Premiér Robert Fico bol prvýkrát od atentátu v hosťom v relácii Sobotné dialógy. V nej tvrdil, že bude zvádzať "neľútostný boj s opozíciou". Politológ Štefančík si všimol, že Ficovi je ľúto za politickým obdobím, keď zvádzal boj s Vladimírom Mečiarom alebo Mikulášom Dzurindom.

Treba povedať, že Robert Fico sa za tie roky zmenil. Svojho času sa hlásil k nejakej fiktívnej tretej ceste. Potom veľmi rýchlo zistil, že je to omyl. Tak sa dal na sociálnu demokraciu,“ povedal v štúdiu Štefančík.

Podľa neho je aj nám ľúto za starým, dobrým Robertom Ficom, ktorý sa kedysi hlásil k sociálnej demokracii. „Nemuseli sme uvažovať, či náhodou momentálne nie je niekde skôr bližšie k pravicovým extrémistom. Takže treba povedať, že áno, že aj on sa sa tiež zmenil,“ myslí si politológ.

Je presvedčený, že premiér nemá čo zvádzať boj s opozíciou. Premiér má riadiť štát a robiť všetko preto, aby sa občania v tejto republike mali dobre. Zvádzanie boja s opozíciou by malo byť podľa Štefančíka až na poslednom mieste. 

Premiér situáciu eskaluje

Štefančík dúfal, že premiér sa po atentáte zmení. Úprimne si myslel, že ho to zasiahne do takej miery, že zmení svoj štýl komunikácie. V prvých videách však podľa politológa nebol vôbec zmierlivý. Neverí ale, že útok v Handlovej na ňom nezanechal žiadne stopy. Stresové situácie by mal ako premiér zvládať.

„Tento atentát by nemal využívať na svoj boj, či už vnútorný, alebo boj s opozíciou. Je to prvoplánové, je to jednoduché,“ tvrdí.

Na jednej strane ho chápe, ale od politicky vyzretého človeka, akým je Fico, očakáva, že situáciu nebude eskalovať. „Kadiaľ chodí, hovorí, že útok príde znovu. Že to nebude naňho, bude to na niekoho iného. Ja neviem, načo to hovorí. Takýmto spôsobom iba nabáda ľudí, podobne vyšinutých, ako je pán Cintula, aby urobili niečo podobné,“ uviedol Štefančík.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok