Župan Lunter ostro skritizoval Tarabov krok v riešení kvality ovzdušia v Jelšave. Slovenská tragikomédia, hovorí

7.9.2024 14:15 , Aktualizované: 7.9.2024 15:53

Jelšavu už dlho trápi nevyhovujúca kvalita ovzdušia. Vláda mala plán, ako situáciu vyriešiť, minister životného prostredia Tomáš Taraba mu však nečakane dal stopku. Ondrej Lunter je z vývoja sklamaný. Michal Kiča zo strany Demokrati pripomenul, že štátny podnik Vodohospodárska výstavba len nedávno kúpil historickú budovu v centre Modry za takmer pol milióna eur.

ondrej lunter.jpg
Foto: TASR/Ján Krošlák

Projekt riešenia havarijného stavu kvality ovzdušia v meste Jelšava, ktorý mal zahŕňať výmenu nevyhovujúcich vykurovacích zariadení v domácnostiach a výstavbu linky na výrobu kvalitného paliva, bol zastavený.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) zmenilo svoje plány napriek tomu, že vláda schválila projekt ešte v decembri 2023 a mal byť realizovaný s finančnou podporou z Environmentálneho fondu vo výške 3,15 milióna eur. Samospráva Jelšavy a miestni obyvatelia rozhodnutie ministerstva prijali s veľkým sklamaním.

Projekt reagoval na rozsudok Súdneho dvora Európskej únie z februára 2023, ktorý Slovensko zaviazal riešiť pretrvávajúce prekračovanie limitných hodnôt prachových častíc PM10, čo dlhodobo trápi aj Jelšavu.

Ministerstvo na začiatku projekt podporovalo, no neskôr od neho ustúpilo s odvolaním sa na alternatívne riešenie prostredníctvom výzvy na rekonštrukciu domov z Plánu obnovy.

Rozhodnutie má kritikov

Primátor Jelšavy Milan Kolesár vyjadril nad rozhodnutím vlády sklamanie. „Je mi zvláštne, že štát, ktorý inicioval takéto riešenie, v ňom nepokračuje,“ uviedol pre agentúru.

Projekt bol podľa neho pre Jelšavu dôležitý nielen pre zlepšenie kvality ovzdušia, ale aj pre zvýšenie zamestnanosti v regióne, keďže mal zahŕňať zamestnanie pre sociálny podnik a využitie miestnych surovín.

Ostrá kritika prišla aj od banskobystrického župana Ondreja Luntera. V príspevku zverejnenom na sociálnej sieti pri príležitosti Svetového dňa čistého ovzdušia poukázal na nepríjemný kontrast medzi počiatočnou nádejou, ktorú projekt vzbudil, a náhlym zrušením, ktoré označil za „čiernu stredu“ pre Jelšavu. Lunter sa obáva, že alternatívne riešenie, ktoré ponúkla vláda, nebude dostatočne efektívne.

„Čo tam po tom, akú nádej v ľuďoch vzbudili, ako mali ľudia v Jelšave zrazu pocit, že nie sú zabudnutí pánubohu za chrbtom, keď je reč o štátnej pomoci. Slovenská tragikomédia, ktorá v Jelšave prehĺbi nedôveru v štát,“ okomentoval Lunter.

„Nesmú sa ľudia vodiť za nos. Hovoril som s primátorom Jelšavy. Tá náhradná schéma, ktorú zmieňuje vládne rozhodnutie z tejto čiernej stredy, žiaľ, ani zďaleka nenaplní pôvodné plány, očakávania, prísľuby v pôvodnom už raz schválenom projekte za viac ako 3 milióny eur,“ doplnil.

Mesto Jelšava, ktoré dlhodobo bojuje so zlou kvalitou ovzdušia, sa spoliehalo na schválený projekt ako na kľúčový nástroj pre zlepšenie situácie. Priemyselné prevádzky a nevhodné vykurovacie zariadenia v domácnostiach sú hlavnými zdrojmi smogu v oblasti.

Nová budova pre vodohospodárov

Michal Kiča zo strany Demokrati kritizuje rozhodnutie ministra Tarabu zrušiť projekt na záchranu nekvalitného ovzdušia v Jelšave s odôvodnením, že naň nie sú peniaze. 

Demokrati upozorňujú na to, že štátny podnik Vodohospodárska výstavba odkúpil historickú budovu v centre Modry ako školiace stredisko pre vodohospodárov. Bývalé Evanjelické gymnázium predtým využívalo nezávislé centrum pre kultúrne a vzdelávacie aktivity Presahy.

Kiču zaráža, že sa v rezorte našlo pol milióna eur na kúpu budovy priamo v meste, odkiaľ minister pochádza. „Taraba opäť preukázal, že jeho záujmy sú niekde absolútne inde, ako zdravé životné prostredie. Pol milióna eur na nákup zbytočnej nezrekonštruovanej budovy sa mohlo využiť na projekt, ktorý mal slúžiť na záchranu havarijného stavu ovzdušia v Jelšave,“ uviedol. Kiča upozornil, že kúpna cena je o 50-tisíc eur drahšia ako znalecká. Modra podľa neho nie je známa ako centrum vzdelávania vodohospodárov. Myslí si, že sa jedná len o ministrove osobné preferencie.

Pozrite si archívnu reportáž o kvalite ovzdušia v Bratislave:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok