Na Ukrajinu v noci útočili desiatky dronov. V Kyjeve takmer trafili obytné budovy

7.9.2024 10:10

Rusko v noci na sobotu zaútočilo na Ukrajinu spolu 67 dronmi s dlhým doletom. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich zostrelilo.

Útok dronu nad Kyjevom
Foto: TASR/AP
Ilustračná fotografia

V Kyjeve trosky dopadli v blízkosti obytných budov, oznámila vojenská správa ukrajinskej metropoly. Zatiaľ neboli hlásené žiadne obete. Zrejme ukrajinský útok dronom spôsobil explóziu v nešpecifikovanom zariadení v ruskej Voronežskej oblasti, oznámil tamojší gubernátor.

Ukrajinské vzdušné sily na platforme Telegram uviedli, že jednotky protivzdušnej obrany v noci zasahovali v celkovo 11 oblastiach Ukrajiny.

Skoro ráno Rusko zaútočilo dronmi aj na ukrajinské hlavné mesto. Trosky zničených bezpilotných strojov dopadli blízko niekoľkých obytných budov. Obyvatelia počuli zvuk dronov a sériu hlučných explózií krátko po 3:00 h miestneho času (2:00 h SELČ), uviedol denník The Kyiv Independent.

Šéf vojenskej správy metropoly Serhij Popko na telegrame napísal, že vzdušné sily dronový útok na Kyjev odrazili a všetky drony zostrelili.

Spôsobili požiare

Trosky z jedného zostreleného dronu dopadli na dvor bytového domu v kyjevskej Pečatnej štvrti a spôsobili požiar, ktorý zachvátil otvorené priestranstvo na 50 metroch štvorcových, potom bol uhasený.

Popko neskôr uviedol, že ďalší požiar prepukol v dôsledku padajúcich úlomkov na inom mieste štvrte. Padajúce trosky tiež zasiahli tiež škôlku v Dniprovskej štvrti.

Rusko začalo sériu ničivých raketových a dronových útokov na ukrajinské mestá v prvom septembrovom týždni, keď zasiahlo vzdelávacie zariadenie a ďalšie civilné ciele v Poltave, Sumách, Ľvove a Kryvom Rige.

Guvernér západoruskej Voronežskej oblasti Alexander Gusev dnes ráno oznámil, že nočný dronový útok spôsobil požiar a explózie v nemenovanom zariadení v tomto regióne. Podľa Guseva ruská protivzdušná obrana zachytila dronový útok v ostrogožskom okrese.

Požiar spôsobili trosky z padajúceho dronu. Rozšíril sa vraj k „výbušným objektom“ a viedol k výbuchom. Obyvatelia viacerých osád boli dočasne evakuovaní, dodal gubernátor. Ani v tomto prípade nie sú hlásené obete.

Ukrajinské sily v posledných mesiacoch vykonali množstvo dronových úderov cieliacich na ruskú vojenskú infraštruktúru a ropný priemysel.

Pozrite si reportáž o severokórejských dronoch:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok