Šimečka žiada odstúpenie šéfa SIS. Tajná služba vedie politický boj ako niekde v Bielorusku, obáva sa

6.9.2024 11:13

Predseda hnutia PS Michal Šimečka žiada od Pavla Gašpara dôkazy, že návrh na jeho odvolanie nenapísal on. V opačnom prípade by mal vraj okamžite odstúpiť.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej besede ostro kritizoval Pavla Gašpara, šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS), za jeho údajné zapojenie do politického boja proti opozícii.

Šimečka vo svojej výzve žiada okamžité vysvetlenie a predloženie dôkazov o nevine, inak by mal Gašpar zo svojej pozície odstúpiť.

Podľa jeho vyjadrení existujú dôkazy, že Pavol Gašpar, v spolupráci so svojím otcom Tiborom Gašparom, bývalým policajným prezidentom a súčasným poslancom Smeru-SD, mohol byť zapojený do vytvorenia dokumentu, ktorý mal viesť k odvolaniu Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu.

Spísal Pavol Gašpar návrh na odvolanie?

Hnutie už včera upozornilo, že vo vlastnostiach dokumentu na jeho odvolanie sa objavuje meno Pavla Gašpara, čo podľa neho výrazne zvyšuje podozrenia z politického zneužívania SIS.

„Zo lži sa včera (5.9.) v televízii usvedčil aj sám Tibor Gašpar, keď povedal, že po otvorení dokumentu vo svojom počítači vidí vo vlastnostiach svoje iniciály TG. Dokument na moje odvolanie však obsahuje nie jeho iniciály, ale celé meno jeho syna, šéfa tajnej služby,” tvrdí predseda progresívcov.

„Znamenalo by to, že tajná služba vedie politický boj proti opozícii ako niekde v Bielorusku. Alebo ho vytvoril niekto iný na jeho počítači, takže cudzie osoby majú prístup k počítaču šéfa SIS. Treťou verziou o rodinnej licencii sa včera bránil Tibor Gašpar. Ani tá však nesedí,“ okomentoval Šimečka.

K menu Pavla Gašpara v návrhu na Šimečkovo odvolanie z postu podpredsedu parlamentu sa včera vyjadrovali obidvaja Gašparovci. Tvrdia, že v rámci rodiny majú zakúpenú licenciu balíka Microsoft Office, ktorú zaobstaral Pavol Gašpar. Jedno zo zariadení s licenciou používa vraj aj Tibor Gašpar a tým pádom sa v dokumente objavilo meno jeho syna.

V rámci jedného balíka Microsoft Office sa dajú vytvoriť aj viaceré účty, pričom je každý z nich označený iným menom. Jediný spôsob, ako by sa meno šéfa SIS mohlo dostať do odvolávacieho dokumentu teda je, že sa Gašparovci prihlasujú z toho istého účtu, prípadne z toho istého zariadenia.

Pozrite si celú tlačovú besedu Progresívneho Slovenska:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok