VIDEO: Premiér bol v Handlovej, obyvatelia nečakali, že sa vráti. Mám traumu, ale nie z atentátu, povedal novinárom

6.9.2024 10:20 , Aktualizované: 6.9.2024 15:41

Po takmer štyroch mesiacoch od spáchania atentátu sa v piatok (6.9.2024) premiér Robert Fico vrátil do Handlovej, kde ho v máji postrelili. V rámci programu navštívil aj závod, ktorý zamestnáva bývalých baníkov.

Novinárske otázky o atentáte

Robert Fico na brífingu v Handlovej odpovedal na otázku novinárov k atentátu z 15. mája.

"Ja som si neprišiel lízať do Handlovej žiadne rany a bol by som rád, keby moja návšteva bola tak vnímaná," povedal premiér.

"Som predseda vlády SR a musím absolvovať mnohé kontrolné návštevy, ktorých cieľom je zhodnotiť, ako sa plnia rôzne rozhodnutia, ktoré vláda prijíma," pokračoval ďalej. 

Útočník, ktorý 15. mája v Handlovej začal strieľať na premiéra, Fica nezaujíma a dávno mu odpustil. "Mňa ten človek nezaujíma, on bol iba nástrojom v rukách niekoho iného," povedal. 

Nevykoná žiadne právne úkony a nebude požadovať ani žiadne škody. "On si to hlavne v hlave musí sám dať dokopy, či mu to stálo za to," dodal. 

Premiér tvrdí, že nenávisť bola systematicky šírená a nemá dôvod si "vybavovať účty s takým človekom".

Opozícia podľa Fica chcela, aby sa zaoberali ochrankou - či zlyhala, alebo nie, čo nevníma ako hlavný problém.

"Tu je iný problém. Niekto z dôvodu politickej nenávisti chcel zavraždiť predsedu vlády SR," povedal premiér s tým, že nejde o jeho osobu, ale o funkciu. 

Vraj si mysleli, že to premiér vzdá

Prízvukoval, že "opozícia sa tvári, že sa nič nestalo".

"Musím opozícii pripomenúť, nech si spomenú na stretnutia, ktoré mali niekoľko dní po atentáte, kde si mysleli, že to nezvládnem zdravotne, alebo odídem zo strachu, lebo sa budem báť ďalej vykonávať prácu. Je to niečo, čo sa stalo, ale určite nebudem súhlasiť s tým, že sa budeme baviť o tom, či ochranca zlyhal, alebo nie," vysvetlil premiér.

Premiéra čaká procesný úkon, keď sa bude musieť stretnúť so znalcom, ktorý vypracuje posudok o rozsahu zranení, ktoré utrpel.

"Chcel som sa rýchlo vrátiť naspäť, som predseda vlády a mám povinnosti voči krajine," povedal.

Pri znaleckom posudku podľa premiéra nie je čo dokazovať.

Pozrite si celú tlačovú besedu z Handlovej.

Premiér nemá traumu z atentátu

"Mám traumu, ale nie z atentátu, ale z opozície a niektorých médií. Vytvárajú atmosféru, ktorá môže viesť k zopakovaniu podobného príbehu," povedal premiér novinárom ešte ráno pred oficiálnym brífingom po stretnutí so starostkou Handlovej.

Premiér prišiel do regiónu kvôli tomu, že je tam veľká schopnosť absorbovať zdroje zo zahraničia. 

Ďalšie výjazdové rokovanie vlády má byť v Bratislave, 7. októbra bude spoločná vláda s Ukrajinou a ďalší výjazd bude smerovať na stredné Slovensko.  

"Ja som sem neprišiel kvôli spomienkam, ale na štandardný pracovný výjazd," povedal premiér a teší sa, že je tu dobrá atmosféra.

Obyvatelia Handlovej tvrdia, že po tom, čo sa v máji stalo, nečakali, že sa premiér ešte niekedy vráti.

Program v Handlovej

Premiér slávnostne otvoril Strednú odbornú školu v Handlovej, stretol sa s primátorkou Silviou Grúberovou, navštívil výrobný závod na chov sladkovodných rýb AGRO Rybia farma, ktorý vznikol v rámci transformácie uhoľného regiónu a zamestnáva bývalých baníkov.

Pozrite si príchod Roberta Fica do Hlandlovej.

Atentát na premiéra

Vládni predstavitelia boli na regionálnom výjazdovom rokovaní 15. mája. Navštívili Handlovú a venovali sa jadrovej energetike a regionálnym témam.

Premiér Fico sa po skončení rokovania rozhodol pristúpiť k skupinke ľudí pred domom kultúry a pozdraviť ich. 71-ročný dôchodca na neho päťkrát vystrelil. Štyri rany ho zasiahli z bezprostrednej blízkosti.

Atentátnika okamžite spacifikovali. Postreleného premiéra odtiahli do vládnej limuzíny, ktorá ho odviezla do nemocnice v Handlovej. Neskôr ho letecky previezli do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Pobyt v nemocnici

Fico strávil v nemocnici 16 dní, absolvoval dve operácie. Spolu s liečbou sa začalo aj vyšetrovanie. Najskôr bola streľba kvalifikovaná ako úkladná vražda v štádiu pokusu, za čo Jurajovi Cintulovi hrozí 25 rokov väzenia alebo doživotie. V júli prekvalifikovali čin ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku.

Vyšetrovanie pokusu o atentát na premiéra Fica sa blíži ku koncu a strelcovi hrozí doživotie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok