Pozrime sa na to s Jozefom Šivákom je späť: Je Pegasus na Slovensku? Sledujte ta3 od 20:00

6.9.2024 09:28

Po letných prázdninách sa vracia obľúbená relácia Pozrime sa na to s Jozefom Šivákom. O špionážnom systéme Pegasus bude otvorene diskutovať aj s bývalým šéfom SIS Michalom Aláčom.

foto.png
Foto: ta3

Po letnej prestávke sa na obrazovky televízie TA3 vracia divácky obľúbená diskusná relácia Pozrime sa na to s Jozefom Šivákom. V prvej septembrovej epizóde bude so svojimi hosťami diskutovať na aktuálnu a kontroverznú tému – údajné používanie špionážneho systému Pegasus Slovenskou informačnou službou (SIS).

V relácii sa budú odborníci a politici venovať otázkam, či Slovensko počas vlády Roberta Fica skutočne získalo prístup k tomuto nástroju a aké riziká to môže predstavovať pre občanov.

Téma sledovania občanov a Pegasus na Slovensku

Systém Pegasus, vyvinutý izraelskou firmou NSO Group, bol pôvodne určený na sledovanie teroristov a ochranu národnej bezpečnosti. Jeho schopnosti sú však omnoho širšie.

Pegasus dokáže preniknúť do akéhokoľvek mobilného zariadenia, sledovať textové správy, hovory, získať prístup k aplikáciám a dokonca ovládať mikrofón a kameru. Podľa informácií Denníka N Slovenská informačná služba údajne počas 4. vlády Roberta Fica získala tento systém, ktorý by mohol umožniť sledovanie mobilných zariadení na Slovensku.

Niekoľko zdrojov z bezpečnostnej komunity potvrdilo, že slovenské orgány majú k dispozícii nástroje, ktoré môžu monitorovať komunikáciu občanov, vrátane šifrovaných aplikácií. SIS tieto informácie nekomentuje a nie je možné nezávisle overiť, či skutočne disponuje týmto systémom. Napriek tomu sa v médiách objavujú špekulácie, že Pegasus bol na Slovensku nasadený do plnej prevádzky v septembri 2024.

Ostrá diskusia s odborníkmi: Kto poskytne odpovede?

Do diskusie sa zapoja kľúčoví odborníci a politici, ktorí sa budú snažiť vysvetliť, čo pre Slovensko a jeho občanov môže používanie Pegasusu znamenať:

  • Samuel Migaľ (Hlas-SD), podpredseda Výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS
  • Juraj Krúpa (SaS), člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť
  • Michal Aláč, bývalý riaditeľ SIS
  • Miroslav Brvnišťan, bezpečnostný analytik a prezident OZ AFCEA
  • Pavol Lupták, etický hacker

Diskutujúci poskytnú odborný pohľad na to, ako Pegasus funguje a v akých prípadoch môže byť použitý. Ďalšou kľúčovou témou bude legislatívny rámec. Kto rozhoduje o použití takéhoto systému a aké kontroly existujú na zabránenie jeho zneužitiu?

Zaujímavé budú aj odpovede na otázky, či Slovensko naozaj potrebuje takéto technológie a ako môže byť kontrolované ich používanie.

SIS môže sledovať bez súhlasu súdu, tvrdí Krúpa

Tvrdé vyjadrenia na túto tému poskytol opozičný poslanec Juraj Krúpa, ktorý na tlačovej konferencii povedal, že SIS má rozšírené právomoci a môže odpočúvať telefóny bez súdneho príkazu. Navyše uviedol, že Slovensko nedávno získalo nové technológie schopné nabúrať sa do telefónov a elektronických zariadení. Tieto vyjadrenia vyvolávajú obavy o možné zneužívanie špionážnych technológií.

Pegasus vo svete: Zneužívanie technológie?

Diskusia sa nevyhne ani medzinárodnému kontextu. Projekt Pegasus, ktorý odhalili investigatívni novinári po celom svete, ukázal, že tento špionážny softvér bol použitý aj v štátoch, kde sú často porušované ľudské práva.

Miesto boja proti terorizmu niektoré vlády nasadili Pegasus na sledovanie opozičných politikov, nepohodlných novinárov a aktivistov. Otázka, či aj na Slovensku existuje riziko zneužitia tohto systému, bude jednou z kľúčových tém relácie.

Otázky divákov

Relácia Pozrime sa na to, ktorú vysielame dnes (6. septembra) o 20:00 naživo, ponúkne priestor na dôležitú debatu o tom, aký má systém Pegasus vplyv na ochranu súkromia a národnú bezpečnosť. Diskutovať sa bude o tom, či sú podobné technológie nevyhnutné a ako môžu byť regulované, aby sa zabránilo ich zneužitiu.

Nezmeškajte návrat obľúbenej relácie po letnej prestávke a zapojte sa do diskusie aj vy – otázky môžete posielať na e-mail pozrimesanato@ta3.com

Pozrite si, čo o systéme Pegasus povedal minister obrany Robert Kaliňák.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok