SIS má možno v rukách kontroverzný odpočúvací systém, Šutaj Eštok to odmieta. Pegasus je mimoriadne efektívny, no nebezpečný

4.9.2024 12:36 , Aktualizované: 4.9.2024 15:53

Slovenská informačná služba a ostatné bezpečnostné zložky štátu by mohli mať v rukách spyware Pegasus. Systém slúži na odpočúvanie a prevenciu pred kriminalitou, no v minulosti bol využitý na prenasledovanie opozície a novinárov.

pavol gašpar.jpg
Foto: TASR/Pavol Zachar

Denník N tvrdí, že žiadny mobil na Slovensku už nie je v bezpečí. Slovenská informačná služba (SIS) mala zrejme obdržať kontroverzný izraelský systém Pegasus, ktorý je schopný nabúrať sa do akéhokoľvek zariadenia. Denníku to potvrdili štyri zdroje z prostredia bezpečnosti.

Túto skutočnosť na tlačovej besede naznačil aj poslanec opozičnej SaS Juraj Krúpa.

„Máme tu Slovenskú informačnú službu (SIS), ktorej boli posilnené kompetencie, môže začať odpočúvať bez rozhodnutia súdu, dokonca si prednedávnom, pred nejakým časom, obstarali nové systémy, ktorými sa vedia nabúravať do telefónov, do elektronických zariadení, ktoré postupne spúšťajú,“ povedal.

Krúpa je bývalým predsedom a súčasným členom výboru pre pre obranu a bezpečnosť, a zároveň členom výboru pre kontrolu Vojenského spravodajstva. Dá sa preto predpokladať, že o danej záležitosti môže mať dôveryhodné informácie.

Odhalí všetko

Ak by naozaj išlo o systém Pegasus, SIS a ostatné bezpečnostné zložky môžu mať v rukách veľmi silný nástroj. Ako píše britský denník The Guardian, Pegasus je tzv. spyware vyvinutý súkromnou spoločnosťou NSO Group. Tá ho označuje za nástroj boja proti kriminalite a terorizmu.

Schopnosti softvéru sú pritom naozaj pôsobivé. Dokáže sa dostať v podstate do akéhokoľvek zariadenia so systémom Android alebo iOS. Stačí pritom, aby cieľovému zariadeniu bola odoslaná správa cez e-mail alebo četovaciu aplikáciu. Obeť s ňou nemusí vôbec interagovať.

Prvýkrát bolo použitie softvéru Pegasus zaznamenané v roku 2016. Ďalšou jeho výhodou je, že je veľmi náročné sa pred ním brániť a ešte náročnejšie je všimnúť si, že sa v zariadení vôbec nachádza.

Po tom, ako sa do telefónu Pegasus dostane, má v podstate neobmedzené možnosti sledovania. Dokáže sa nabúrať do fotografií a všetkých komunikačných aplikácií, vrátane tých, čo správy šifrujú. Je tiež schopný svojvoľne zapínať kameru či diktafón zariadenia. Denník N pripomína, že bol v minulosti použitý na sledovanie kritikov maďarskej vlády či opozičných poslancov v Poľsku.

Vzbudzuje obavy

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International v minulosti zverejnila o softvéri investigatívny report, na ktorom pracovali odborníci z 10 krajín sveta.

V správe tvrdí, že Pegasus nie je využívaný len na boj proti kriminalite a terorizmu, ako uvádza jeho tvorca. Identifikovala totiž viacero prípadov, keď bol softvér použitý proti civilistom a bol tak v rozpore so základnými ľudskými právami.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok