SIS má možno v rukách kontroverzný odpočúvací systém, Šutaj Eštok to odmieta. Pegasus je mimoriadne efektívny, no nebezpečný

4.9.2024 12:36 , Aktualizované: 4.9.2024 15:53

Slovenská informačná služba a ostatné bezpečnostné zložky štátu by mohli mať v rukách spyware Pegasus. Systém slúži na odpočúvanie a prevenciu pred kriminalitou, no v minulosti bol využitý na prenasledovanie opozície a novinárov.

pavol gašpar.jpg
Foto: TASR/Pavol Zachar

Denník The Washington Post o softvéri napísal, že bol napríklad v Izraeli použitý aj na sledovanie novinárov a aktivistov. Dodal, že podľa kritikov môže byť hrozbou pre demokratické zriadenia po celom svete.

Na Slovensku má právo odpočúvať osoby celkovo päť orgánov. Sú nimi Policajný zbor, Slovenská informačná služba, Vojenské spravodajstvo, Zbor väzenskej a justičnej stráže a Colná správa. Podľa platného zákona však môže byť odpočúvanie zatiaľ nariadené len sudcom.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) považuje informácie Denníka N o získaní odpočúvacieho systému Pegasus za neseriózne, ktoré navyše ich autorov usvedčujú z neznalosti problematiky. Poukázal pri tom na to, že prevádzkovanie tohto systému by bolo v rozpore s platnou slovenskou legislatívou. 

"Navyše tento systém sa nekupuje jednoducho, je extrémne drahý a aj jeho prevádzkovanie je drahé," upozornil Kaliňák po rokovaní vlády. Zverejnené informácie označil za snahu vyvolať ďalšiu politickú tému.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na stredajšej (4.9.) tlačovej besede na novinársku otázku o sledovacom softvéri odpovedal, že nemá žiadne informácie. Spochybnil však pravdivosť novinárskych výstupov v tejto súvislosti.

Pozrite si celé vyjadrenie ministra obrany.

Opozícia varuje

Proti potenciálnemu využívaniu softvéru už vystúpili opozičné hnutia PS a KDH. Progresívci tvrdia, že môže zásadným spôsobom ohroziť demokraciu.

Predseda poslaneckého klubu PS a člen Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS Martin Dubéci považuje možnosť takéhoto zásahu do súkromia občanov za bezprecedentnú.

„Ak tajná služba naozaj disponuje týmto potenciálne nebezpečným a veľmi kontroverzným nástrojom, znamená to ohrozenie súkromia každého občana. A keď pri tom nemá žiadnu kontrolu, je to zásadné ohrozenie demokratických princípov,“ tvrdí poslankyňa PS Zuzana Števulová.

KDH zas žiada vládnu koalíciu o sfunkčnenie spomenutého výboru. Hovorí, že nie je prípustné, aby vládna koalícia paralyzovala činnosť parlamentných výborov a znemožňovala kontrolu moci prostredníctvom parlamentu, osobitne v prípade tajných služieb.

„Už v júni som upozorňoval na to, že vláda chce viac sledovať svojich občanov. Čo je pre mňa neprijateľné. Teraz sa dozvedáme, že tajné služby môžu mať k dispozícií sledovací systém, ktorý dokáže sledovať takmer všetko z vášho telefónu. Nie tak ďaleko od nás bolo sledovanie zneužívané politicky. Vlády sledovali nepohodlných politikov a novinárov. Takáto vec v žiadnom prípade nemôže nastať,“ povedal poslanec KDH František Majerský.

Dodal, že hrozí hrubý zásah do súkromia všetkých občanov.

Pozrite si reportáž o vymenovaní Pavla Gašpara za šéfa SIS:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok