Konsolidačný balíček bude vyšší. Koalícia sa blíži k definitívnej dohode, Kamenickému pomôžu dvaja ministri

5.9.2024 19:29

Koalícia je stále bez definitívnej dohody na konsolidačnom balíčku. Očakáva sa nárast nad 1,5 miliardy eur.

Ladislav Kamenický
Foto: TASR/Pavol Zachar

Koalícia stále nedospela k definitívnej dohode o konsolidačnom balíčku, ktorého hodnota by mala prekročiť 1,5 miliardy eur. Očakáva sa, že rokovania budú ukončené do konca budúceho týždňa, píše Denník N.

Pomoc ďalších dvoch ministrov

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) vyzval na urýchlené rozhodnutie, keďže situácia okolo verejných financií je podľa neho vážna.

Vzhľadom na naliehavosť problému sa k nemu pridajú aj ďalší dvaja ministri, ktorí majú pomôcť s prípravou opatrení.

Do konca budúceho týždňa budú Kamenickému asistovať minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) a minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Taraba informoval o tejto novej úlohe prostredníctvom sociálnych sietí po stredajšej koaličnej rade (4. septembra). „Čaká nás maratón rokovaní a prepočtov, ale atmosféra v koalícii je pracovne dobrá,“ uviedol Taraba.

Zámerom koalície je, aby rozpočet reagoval na výrazný nárast zadlženia Slovenska. Taraba zároveň zdôraznil, že musí byť zabezpečená „sociálna únosnosť“ a opatrenia by nemali poškodiť živnostníkov a malých podnikateľov.

Rezort financií ohlásil boj proti daňovým únikom:

Deficit a menší deficit

Minister obrany Robert Kaliňák sa počas relácie Sobotné dialógy STVR vyjadril, že Slovensko by v budúcom roku malo dosiahnuť deficit vo výške 4,7 percenta HDP, čo si vyžaduje opatrenia v hodnote vyššej než 1,5 miliardy eur.

V tomto roku by deficit verejných financií mohol podľa rozpočtovej rady dosiahnuť 5,6 percenta HDP, čo predstavuje približne 7,4 miliardy eur.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok