Pod Tatrami horeli tri domy. O strechu nad hlavou prišla 9-členná rodina, vyhlásili pre ňu zbierku

6.9.2024 05:00

Deväťčlenná rodina so siedmimi deťmi prišla o strechu nad hlavou pri požiari, ktorý sa skoro ráno rozhorel v podtatranskej obci Veľký Slavkov. Oheň zachvátil tri rodinné domy v bezprostrednej blízkosti hlavnej cesty. Napoškodenejšiu rodinu ubytuje miestna evanjelická cirkev a obec pre ňu vyhlási zbierku.

Známy geológ Adrián Harničár bol práve na týždňovom pracovnom výjazde na južnom Slovensku. Skoro ráno mu zatelefonovala suseda, nech sa radšej čo najskôr vráti. 

"Prídeme tu, našťastie už toto nehorelo, bolo to v podstate uhasené. Susedné dva domy ešte horeli, ale statočne," opísal.

Vo dvore jedného z domov bolo veľa kartónového odpadu, na povale druhého drevený obklad pripravený na rekonštrukciu. Pánovi Harničárovi plamene poškodili tretinu strechy a fotovoltaický systém, vrátane drahej riadiacej jednotky. Dva susedné domy sú však na tom oveľa horšie.

"Škoda spôsobená požiarom bola predbežne vyčíslená na 350 000 – 400 000 eur," uviedlo v stanovisku Krajské riaditeľstvo HaZZ Prešov.

Požiar bol zákerný v tom, že hoci už jeho prejavy navonok viditeľné neboli, ani po šiestich hodinách úsilia zo strany hasičov stále nebol celkom zahasený.

"Pomocou termokamery sa vyhľadávajú skryté ohniská požiaru, ktoré sú postupne likvidované," povedal veliteľ zásahu OR HaZZ Poprad Ján Marušin.

Pomohli z miestnej fary

V najviac poškodenom dome žila deväťčlenná rodina. Dve spomedzi siedmich detí sú navyše zdravotne znevýhodnené. Na obecnom úrade preto aj s cieľom pomôcť im zvolali rokovanie krízového štábu.

"Pomocnú ruku podala evanjelická cirkev tu v obci. Dokáže na určitú dobu poskytnúť ubytovanie pre týchto ľudí," opísal prednosta OcÚ Veľký Slavkov Jozef Košický. Poďakoval a dodal: "Plánujeme vyhlásiť finančnú zbierku. Takže v krátkom čase zverejníme aj transparentný účet."

Príčiny požiaru ešte nie sú známe. Miesto zdokumentovali členovia expertíznej skupiny

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok