Prvýkrát za 100 rokov. Trenčiansky župan odmietol vymenovať zvolenú riaditeľku elitného gymnázia

4.9.2024 00:00

Gymnázium Ľudovíta Štúra v Trenčíne patrí k najlepším školám v kraji. Jeho zriaďovateľom je trenčianska župa. Prvýkrát za storočnú históriu sa stalo, že predseda samosprávneho kraja odmietol vymenovať zvolenú riaditeľku školy. Vraj nezodpovedá jeho vízii.

Nezapadá do koncepcie

Školská rada navrhla za novú riaditeľku trenčianskeho gymnázia doterajšiu zástupkyňu. V škole učí 18 rokov. Kandidátka zamietavé rozhodnutie kraja nečakala. 

"Bola som prekvapená, keď mi prišiel dokument o tom, že nebudem menovaná z dôvodu toho, že nezapadám do koncepcie TSK," uviedla nevymenovaná riaditeľka školy Mária Tinková.

"Hlavným dôvodom nevymenovania kandidátky na riaditeľa školy bolo, že jej predložená koncepcia rozvoja školy nebola v súlade s víziou zriaďovateľa, kandidátka len prezentovala svoju doterajšiu činnosť v rámci jej pôsobenia na škole," vysvetlila hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

Vymenovanie riaditeľa môže zriaďovateľ vetovať. Ide o štandardný a zákonný postup. 

"Kompetenciu vymenovať riaditeľa školy má zriaďovateľ a zriaďovateľ má taktiež zákonné právo nesúhlasiť s týmto návrhom a vyhlásiť nové výberové konanie," doplnila Kukučková.

Pedagógovia sa s rozhodnutím nestotožňujú

Nevymenovanie víťaznej kandidátky sklamalo viacerých pedagógov. So spôsobom volieb riaditeľa sa nestotožňujú. Samosprávnemu kraju a rade školy preto posielajú otvorený list. 

"Mne sa nepáči ten systém, ktorý bol použitý. Keď niekoho zvolili, tak by ho mali vymenovať," povedala učiteľka gymnázia Iveta Liptáková.

"Mne ide o ten princíp. Naozaj nemám nič proti druhému kandidátovi, myslím si, že ani nikto zo školy, vadí nám ten princíp," doplnila ďalšia učiteľka gymnázia Denisa Bíliková.

Vedenie bilingválneho gymnázia je dočasne v rukách zástupcu školy.

"Zaskočiť ma to zaskočilo, samozrejme, ale keďže škola naozaj musí fungovať, musí sa spraviť rozvrh, musí sa rozbehnúť celé fungovanie školy, tak niekto to musel zobrať," uviedol Tomáš Žatko, ktorý je poverený riadením školy.

Zloženie kandidátov na nového riaditeľa školy bude známe na konci septembra. "Sú vyhlásené nové voľby, tak sa prihlásim znovu," uviedla Tinková. 

Ak predseda nevymenuje navrhovaného kandidáta ani v druhom kole, budú o jeho voľbe rozhodovať krajskí poslanci. Novozvolený riaditeľ bude vo funkcii päť rokov. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok