Železničný podchod v Trenčíne je zakliaty. Mesto ho opakovane opravovalo, teraz sa opäť rozpadá

17.8.2024 12:51

Železničný podchod v Trenčíne je zakliaty. Zo steny opäť odpadol obklad. Mesto ho opakovane opravuje, napriek tomu s ním má ale neustále starosti. Radnica tak rozhodla, že ho nakoniec úplne vymení.

Podchod v Trenčíne opravili železnice v rámci modernizácie trate pred siedmimi rokmi. Odvtedy sú s ním problémy.

Stále problémy

"Najskôr zhotoviteľ použil dlažbu, ktorá mala protišmykový certifikát , ale v skutočnosti sa na nej šmýkalo, takže sme tam aplikovali protišmykový náter," uviedla hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

Následne sa objavil ďalší, oveľa horší problém. Obklad, ktorý bol už naoko krivý, sa vydul a odpadol. Kolobeh opráv a opadávajúcich dlaždíc trvá celé roky až dodnes.


Opravia ich a aj tak odpadnú

Podľa stavebného odborníka je chyba pravdepodobne v type obkladu a poškodenej izolácii. Obkladačky, ktoré sú z porézneho materiálu nasiaknu vodou, zamrznú, následne sa drobia a odpadnú.

„Podľa toho, čo som videl, je tam asi väčší problém. Bude potrebná kompletná rekonštrukcia, nakoľko obklady v exteriéri sú vystavené poveternostným vplyvom, ako je voda, mráz a následné roztápanie," tvrdí majiteľ stavebnej firmy Marián Buchel.

Výmena je nutná

Problematický úsek podchodu je vo vlastníctve Trenčína. Aby sa zbavili problému, trvalým riešením je výmena celého obkladu. "Možno vymeníme typ obkladu, a teda zaradíme túto investičnú akciu do návrhu rozpočtu na budúci rok," hovorí Sagová.

V žalostnom stave je aj samotná železničná stanica krajského mesta. Jej rekonštrukciu prisľúbila vláda v decembri na výjazdovom rokovaní v Trenčíne.

Očakávajú návštevníkov

"Komunikujeme s ministrom dopravy a aj s riaditeľom železníc a veríme, že do začiatku roku 2026 by mohla byť zrekonštruovaná aj železničná stanica," tvrdí primátor mesta Trenčín Richard Rybníček.

Rekonštrukcia železničnej stanice je pre Trenčín ako európske mesto kultúry dôležitá. O tri roky tu totiž očakávajú až pol milióna návštevníkov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok