Luxusné priestory po prvýkrát v histórii uvidia aj návštevníci. V Trenčíne sprístupnili Barborin palác

9.8.2024 12:30

Revitalizácia pešej zóny v Trenčíne odhalila podzemné chodby aj mestské hradby. Archeológovia očakávajú ďalšie významné nálezy. Obnova námestia sa pre archeologický výskum predražila o pol milióna eur.

Trenčiansky hrad nemal len významných majiteľov, ale aj majiteľky. V roku 1424 ho získala spolu s ďalšími panstvami a hradmi od svojho manžela Žigmunda Luxemburského Barbora Celjská. Urobila najrozsiahlejšiu prestavbu v jeho histórii.

Luxusné priestory

"Barbora vybudovala luxusné priestory práve na tomto hornom palácovom nádvorí. Mala naozaj lepšie zariadené priestory, priam kráľovské," historik Vladimír Pinďák.

Súčasťou Barborinho paláca je rytierska sieň. Je najväčšou miestnosťou na hrade a slúžila na reprezentačné účely.

Barborin palác je spolu s Matúšovou vežou dominantou Trenčianskeho hradu. Je z nich unikátny výhľad na okolitú krajinu. Palác doteraz slúžil ako sklad archeologických nálezov.

Dve strechy nad sebou

"Návštevník tam ide vôbec prvý krát v histórii. Stavebnou zaujímavosťou je, že ako jediný objekt v Trenčíne, má dve strechy postavené nad sebou," uviedol riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko.

"Počas obnovy urobili jednu strechu v ktorej sú chrliče otočené na trenčiansku sihoť, ktoré sú v súčasnosti nefunkčné a nad tým sa nachádza druhá strecha, ktorá už je funkčná," dodal Martinisko.

Výstava venovaná panovníčke

V priestoroch paláca otvorili výstavu venovanú panovníčke. S Barborou Celjskou sa napríklad spája dračí rád. Svedčí o tom reťaz so symbolom draka a kríža. Rád slúžil na ochranu rodiny pred uzurpátormi.

"Pripravili sme celý dokument, ktorý hovorí o jej živote, činnosti na hrade, to odkiaľ pochádza, povestí o vodení si milencov do svojich komnát," uviedol kurátor výstavy Patrik Kucej.

Najlepšia sezóna za posledné roky

Po Barborinom paláci prechádza zmenami Zápoľského a Ľudovítov palác. "Priestory sa budú chystať na prestavbu a reinštaláciu tak, aby bola prístupná návštevníkom v roku 2026," uviedol Martinisko.

Návštevnosť hradu v tomto týždni prekonala stotisícovú hranicu. Ide o jednu z najlepších sezón za posledné roky.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok