Národniari neústupne presadzujú svoje záujmy. Bez diskusie s koaličnými partnermi ale nemajú istú podporu

5.9.2024 18:38

Spor o stoličku predsedu parlamentu a balík rôznorodých zákonov. Národniari sa snažia neústupne presadzovať svoje záujmy. Návrhmi, ktoré plánujú predložiť na najbližšiu schôdzu parlamentu, pritom zasahujú do kompetencií iných rezortov koaličných strán. Spor vzniká najmä s Hlasom pre zmeny v školstve alebo ekonomike. Ani po stredajšej koaličnej rade nie je jasné, či SNS nájde pre návrhy podporu.

Ešte v lete SNS avizovala, že zakáže, aby sa žiaci na školách učili o inej ako o heterosexuálnej orientácii. Ostatné navrhuje zadefinovať pojmom „netradičné.“ 

Napriek tomuto prvému narazeniu národniari pridávajú aj ďalšie návrhy. Napríklad o zdaňovaní prepitného, minimálnych dôchodkoch, pre ktoré sa sporili s ministrom práce Erikom Tomášom, alebo zvoľnení ochrany prírody v druhom stupni pri jazde motorovými vozidlami. Témou budú aj slovenské vlajky na štátnych budovách. 

Národniarske novinky sa však dotýkajú štátneho rozpočtu. Minister Kamenický, ktorý pripravuje rozsiahlu konsolidáciu dlhu naznačil, že prepočty nedostal.

Otázne je, ako a či vôbec SNS svoje návrhy s koaličnými partnermi vopred prekonzultovala. Podrobnejšia odpoveď neprišla ani po stretnutí koaličných lídrov.

Prebieha diskusia?

"V rámci koaličnej zmluvy máme upravené, že pokiaľ ten poslanecký návrh nebol prediskutovaný s kompetentným ministrom, tak v takom prípade nie je povinnosť koaličných strán za takýto návrh hlasovať. Vedia to aj koaliční partneri, vie to aj pán predseda Danko," uviedol predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok.

"Diskutujeme aj na koaličnej rade, ktoré z tých návrhov sa dokážu pretaviť do vládnych návrhov, ktoré si vedia poslanci vyrokovať s jednotlivými vládnymi ministrami. Tam nevidím problém, že by tieto zákony boli nejakým predmetom sváru," povedal Tomáš Taraba.

Sváry však môžu nastať na najbližšej schôdzi aj pri dvoch ďalších bodoch. Roman Michelko je skeptický, či prejde renta pre generálneho prokurátora. 

Andrej Danko zase búši do Hlasu, aby podporil odvolanie Michala Šimečku z postu podpredsedu parlamentu a opäť pri tom pripomína rozdielny pohľad na vedenie rezortu školstva.

"Mediálne diskusie politických strán nepovažujem za dôležité. Čo sa dohodne pri stole, to je dôležité," uzavrel Robert Kaliňák.

Čo si lídri koalície pri stole dohodli, to sa ukáže na parlamentnej schôdzi od budúceho utorka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok