Vedúci Úradu vlády Gedra naďalej čelí obvineniam v kauze miliónovej škody. Prokuratúra zamietla jeho sťažnosť

5.9.2024 15:16

Generálna prokuratúra zamietla sťažnosť vedúceho Úradu vlády Juraja Gedru voči obvineniu v kauze právnych služieb pre štátnu firmu MH Manažment.

Juraj Gedra
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Informáciu priniesol Denník N, ktorý pripomenul, že podľa vyšetrovateľov táto kauza spôsobila štátu v rokoch 2016 až 2020 škodu vo výške 29 miliónov eur.

Až príliš veľká odmena

Okrem Gedru sú v tomto prípade obvinené ďalšie štyri osoby, vrátane advokáta Radomíra Bžána, ktorý má blízke väzby na stranu Smer-SD.

Bžán sa do povedomia verejnosti dostal v súvislosti s plánovanou odmenou 87 miliónov eur za vyhratý spor o vodnú elektráreň Gabčíkovo, čo vyvolalo veľké pobúrenie.

Po mediálnom tlaku bola jeho odmena znížená na 21 miliónov eur.

Zbytočná a predražená služba

Gedra je podľa obvinenia zapletený do prípadu najmä kvôli faktúre na 7,9 milióna eur, ktorú MH Manažment vyplatil advokátovi Renátovi Dvoreckému.

Ten neskôr poslal 5,5 milióna eur na účet Bžána. Gedra mal ako člen predstavenstva MH Manažmentu objednať právne služby, ktoré štátna firma už nepotrebovala a boli drahšie než predchádzajúce právne poradenstvo.

Osobná pomsta Lipšica, reaguje Gedra

"Nemôžem sa k tomu vyjadriť z obsahovej a vecnej stránky, môžem hodnotiť len spôsob, akým to prokurátorka ÚŠP odkomunikovala. A ten spôsob sa zhoduje s tým, ako Daniel Lipšic ÚŠP v predchádzajúcich rokoch viedol," upozornil Gedra.

Poukázal na to, že obvinenie vychádza len z názoru prokurátorky a nezhoduje sa s pohľadom vyšetrujúceho policajta. Myslí si preto, že ide o osobnú pomstu Lipšica.

Redakcia ta3 sa pozrela aj na kauzu "Kompa", ktorá má premávať cez Dunaj a čaká na nového prevádzkovateľa. Viac v reportáži z 30. mája:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok