Šéf úradu vlády Gedra zaútočil na fiktívny týždenník. Projekt známeho reportéra označil za psychologickú operáciu

30.8.2024 11:33

Vojnový reportér Tomáš Forró prednedávnom spustil projekt s názvom "Podzemný kuriér". Fiktívne noviny hovoria o tom, ako by mohlo Slovensko vyzerať po napadnutí Ruskom. Juraj Gedra zo Smeru sa vyhráža, že sa obráti na bezpečnostné zložky.

gedra forró.jpg
Foto: Facebook/Juraj Gedra, Instagram/reporter.tomas.forro

Vedúci Úradu vlády SR Juraj Gedra (Smer-SD) vo videu uverejnenom na sociálnej sieti ostro kritizuje projekt „Podzemný kuriér“. Tvrdí, že ide o psychologickú operáciu a plánuje sa obrátiť na bezpečnostné zložky.

„Podzemný kuriér“ sú fiktívne noviny, za ktorými stojí nezávislý vojnový reportér Tomáš Forró. Projekt vznikol ako iniciatíva na platforme Startlab. Dobrovoľne ich financovalo vyše 1 500 podporovateľov, dokopy vyzbierali zhruba 43-tisíc eur.

Keby nás napadne Rusko

Podľa slov autora projektu má ísť o „desivo realistický pohľad na našu možnú budúcnosť“ vo forme fiktívneho týždenníka. Forró a skupina novinárov a analytikov sa v diele pokúsili opísať, ako by mohla vyzerať situácia, pokiaľ by Ukrajina prehrala ozbrojený konflikt a Rusko by sa rozhodlo zaútočiť aj na nás.

Fiktívne noviny hovoria napríklad o tom, ako v roku 2028 Slovensko vystúpilo zo Severoatlantickej aliancie a ocitlo sa de facto bez spojencov. V prvom výtlačku projektu sa nachádzajú články, v ktorých sa píše o bojoch na východe Slovenska.

„Cieľom tejto iniciatívy nie je šíriť strach a paniku, ale pokojne a triezvo upozorňovať na veľmi konkrétnu hrozbu, akej čelí naša krajina a celý región uprostred najväčšieho ozbrojeného konfliktu od 2. svetovej vojny,“ deklaruje projekt.

Sú vraj zvrátené

Gedra iniciatíve napríklad vyčíta, že čitateľ nebol dostatočne informovaný o fiktívnosti diela. Na výtlačkoch, ktoré prichádzajú do schránok ľuďom náhodne, sa pritom na celých stranách nachádza vodotlač s nápisom „fikcia“. Vedúci úradu vlády však argumentuje, že ju takmer nevidno.

Fiktívne noviny sú taktiež datované na rok 2028 a do schránok prichádzajú so sprievodným lístkom upozorňujúcim na ich fiktívnosť. Politik tvrdí, že v prvej verzii výtlačkov sa upozornenie nenachádzalo. Pribudnúť vraj malo až po upozornení úradom vlády.

Gedra nazýva projekt „zvrátenosťou“ a hovorí, že ich cieľom je „strašiť ľudí tým najprimitívnejším spôsobom“.

Proti projektu tiež plánuje podniknúť ďalšie kroky. „Budeme to komunikovať tam, kde treba – smerom k bezpečnostným zložkám, ako aj k ministerstvu kultúry,“ povedal vo videu. Má za to, že „Podzemný kuriér“ by mohol napĺňať skutkovú podstatu trestného činu šírenia poplašnej správy, pokiaľ by nebol označený ako fikcia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok