Po prestrelke s políciou je útočník mŕtvy. Prípad z centra Mníchova označili za pokus o teroristický útok

5.9.2024 13:13 , Aktualizované: 5.9.2024 18:47

Streľbu blízko izraelského generálneho konzulátu v Mníchove vyšetruje polícia ako pokus o spáchanie teroristického útoku. Informovali o tom vo štvrtok popoludní mníchovská polícia a generálna prokuratúra, ktoré sa zaoberá najzávažnejšou kriminalitou. Na policajtov neďaleko konzulátu strieľal dopoludnia 18-ročný Rakúšan, ktorý bol úradom predtým známy ako islamista. Polícia ho zastrelila.

Zásah v centre Mníchova

Podľa doterajších informácií úrady predpokladajú "súvislosť s generálnym konzulátom štátu Izrael". V blízkosti miesta činu sa nachádza tiež Dokumentačné centrum dejín nacizmu či kultúrny inštitút Americký dom. Oblasť bola dopoludnia uzavretá, nasadených bolo okolo 500 policajtov vrátane príslušníkov špeciálnych síl. Okrem strelca nebol nikto zranený.

Policajti zasahovali na základe hlásenia o mužovi s dlhou strelnou zbraňou. Podozrivý muž podľa ministra na príslušníkov polície začal strieľať a oni streľbu opätovali.

Polícia predtým potvrdila veľký zásah v blízkosti múzea pre dokumentáciu histórie nacizmu a generálneho konzulátu Izraela, pričom jej príslušníci postrelili a vážne zranili "podozrivú osobu". Miesto uzavreli a obyvateľov vyzvali, aby sa oblasti vyhýbali.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová označila streľbu za "závažný incident" a poďakovala sa mníchovským policajtom, ktorí podľa nej odviedli dobrú prácu.

18-ročný islamista z Rakúska

Muž, ktorý bol dnes zastrelený v centre Mníchova, pravdepodobne plánoval útok na izraelský generálny konzulát. Na tlačovej konferencii to povedal bavorský minister vnútra Joachim Herrmann. Bavorský premiér Markus Söder spojil tento čin s výročím teroristického útoku na izraelských športovcov a členov izraelského olympijského tímu na letných hrách v Mníchove v roku 1972.

Hovorca mníchovskej polície verejne potvrdil správy médií, že zastrelený muž je 18-ročný rakúsky občan, ktorý bol v minulosti úradom známy ako islamista. K motívu jeho konania sa však zatiaľ nechcel vyjadriť.

Vlani na jar bolo proti nemu podané trestné oznámenie za členstvo v teroristickej organizácii - v jeho mobilnom telefóne sa údajne našla propaganda teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Prípad však bol podľa Kronen-Zeitung odložený.

Podľa nemeckých a rakúskych médií mal mladého muža s bosnianskymi koreňmi v hľadáčiku aj salzburský krajinský úrad na ochranu ústavy. Rakúšan bol podľa niektorých priaznivcom teroristickej skupiny Fronta dobytia Sýrie (bývalá An-Nusra), podľa ďalších u neho polícia v mobilnom telefóne predtým našla propagandu teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Ďalší neutrpeli zranenia

„Ochrana židovských a izraelských inštitúcií má, ako viete, najvyššiu prioritu,“ povedala novinárom v Berlíne.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že konzulát v Mníchove bol v čase streľby uzavretý a nikto z jeho zamestnancov neutrpel zranenia. Aj neďaleké múzeum uviedlo, že všetci jeho pracovníci sú v poriadku.

V izraelskom konzuláte sa konala spomienka na masaker na mníchovskej olympiáde z 5. septembra 1972. Palestínski teroristi z organizácie Čierny september vtedy v bavorskej metropole zabili 11 izraelských športovcov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok