Nemecko začalo s vyhosťovaním. Berlín obnovil deportácie do Afganistanu

30.8.2024 09:06 , Aktualizované: 30.8.2024 10:45

Nemecko znovu začalo s vyhosťovaním do Afganistanu, oznámil v piatok hovorca spolkovej vlády. Ide o afganských občanov, ktorí boli v Nemecku odsúdení a nemajú tak právo na pobyt.

Deje sa tak to prvýkrát od roku 2021, kedy sa v krajine po odchode západných síl vrátilo k moci islamistické hnutie Taliban, informuje agentúra DPA.

Podľa nemeckých médií prvé lietadlo s 28 deportovanými odštartovalo skoro ráno z Lipska smerom do Kábulu.

Spolková vláda v posledných mesiacoch vyvinula značné úsilie, aby zabezpečila obnovenie návratov do krajiny pôvodu v prípade odsúdených páchateľov trestných činov, ktorí nemali právo na pobyt v Nemecku a voči ktorým bol vydaný príkaz na vyhostenie, uviedol jej hovorca.

Do Lipska na odlet boli podľa DPA odsúdení Afganci dopravení z rôznych spolkových krajín, pri presune ich sprevádzal lekár a každý z nich dostal 1000 eur v hotovosti, informuje týždenník Der Spiegel.

Nemecko neudržuje diplomatické vzťahy s hnutím Taliban, ktoré v Afganistane vládne. Nemecká vláda však začala o veci niekoľko mesiacov trvajúce tajné rokovania s pomocou Kataru ako sprostredkovateľa, uvádza magazín Politico.

Bezpečnosť prevažuje

Do Lipska na odlet boli podľa DPA odsúdení Afganci dopravení z rôznych spolkových krajín. Nemecko neudržuje diplomatické vzťahy s hnutím Taliban, ktoré v Afganistane vládne.

"Spolková vláda je aj naďalej odhodlaná tieto repatriácie vykonávať. Bezpečnosť Nemecka jednoznačne prevažuje nad záujmom o ochranu páchateľov a nebezpečných osôb," uviedol hovorca spolkovej vlády Steffen Hebestreit vo vyhlásení.

Po útoku nožom v Mannheime z tohtoročného mája, keď neúspešný afganský žiadateľ o azyl zranil niekoľko ľudí a zabil zasahujúceho policajta, kancelár Olaf Scholz oznámil, že Nemecko opäť spustí deportáciu ťažkých zločincov a teroristov do Afganistanu a Sýrie.

Nemeckom navyše pred týždňom otriasol ďalší podobný útok, keď v Solingene na západe krajiny sýrsky žiadateľ o azyl ubodal troch ľudí a niekoľko ďalších zranil.

Scholz stopku nevystaví

Líder nemeckej opozície a šéf konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz pred niekoľkými dňami vyzval kancelára, aby jeho vláda dôsledne deportovala odsúdených migrantov späť do Sýrie a Afganistanu a zastavila ich ďalšie prijímanie. Scholz uviedol, že Nemecko nevystaví stopku žiadateľom o azyl z týchto dvoch krajín, ako Merz požaduje.

Téma migrácie je teraz v Nemecku aktuálna, a to nielen kvôli zvyšujúcemu sa počtu útokov nožom. Hraničné kontroly a deportácie patria k predvolebnej kampani, pretože v septembri sa konajú krajinské voľby v Sasku, Durínsku a Brandenbursku. Za rok v septembri potom budú Nemci vyberať aj nový Spolkový snem, a tým aj budúcu spolkovú vládu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok