Ak ich podceníme, budú nebezpeční. Calzona varuje pred zápasom s Estónskom

5.9.2024 11:57

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona hovoril pred štvrtkovým zápasom v Estónsku o pokore a potrebe hrať ako tím. Slováci budú v úvodnom zápase Ligy národov v pozícii favorita.

20230510_Calzona3989963.jpg
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko v role favorita

Do pozície favorita našich hráčov posúva aj nedávne vystúpenie na ME v Nemecku, na ktorých boli blízko k postupu cez Anglicko do štvrťfinále. Calzona pred duelom v Tallinne (štvrtok, 20.45 SELČ) upozornil na napredovanie domáceho mužstva, proti ktorému bude vyžadovať stopercentný výkon.

Práve v Lige národov absolvoval Calzona debut na lavičke slovenského tímu. Od súboja proti Azerbajdžanu uplynuli už takmer dva roky, počas ktorých doviedol mužstvo k postupu na ME.

Calzona varuje pred náročným zápasom

„Od prvého dňa sme tvrdo pracovali so všetkými hráčmi. Pochopili sme, že nás nečaká nič jednoduché a že to bude dlhá cesta. Sústredili sme sa na prácu, ktorá nás môže posunúť. Snažili sme sa vytvoriť "čistú" skupinu ochotnú pracovať. Okrem práce je náš progres zásluha hlavne hráčov, ktorí boli fantastickí od prvého momentu až do konca ME,“ konštatoval Calzona.

Po nedávnych ME nastalo v jeho tíme iba minimum zmien a v kádri má takmer všetkých kľúčových hráčov, ktorí sa v Nemecku takmer postarali o vyradenie Anglicka. Z pôvodne nominovaných vypadli pre problémy s kolenami Ivan Schranz a Juraj Kucka, ktorý bude duel sledovať priamo v A. Le Coq Arene v Tallinne a možno zasiahne do nedeľňajšieho zápasu s Azerbajdžanom v Košiciach.

Tímový duch na prvom mieste

Calzona na štarte novej sezóny upozornil na potrebu pokorne pristúpiť ku každému zápasu, vrátane tých v Lige národov. Proti Estónsku, Azerbajdžanu i Švédsku bude jeho tím v pozícii favorita, ktorého cieľ je postup do "béčka."

„Teraz sme sa dostali do momentu, keď už mužstvo má svoju tvár. Nie sme však tím, ktorý si môže dovoliť hrať pod hranicou svojich možností. Naše charakteristické znaky musia stále byť pokora a rešpekt k súperovi a tiež byť mužstvom. My totiž nie sme tím, v ktorom môže jednotlivec sám rozhodovať zápasy,“ pripomenul Calzona.

„Pokiaľ ich podceníme, budú nebezpeční. Musíme sa do zápasu maximálne vložiť a byť koncentrovaní. Našim hráčom som povedal, že najväčším nebezpečenstvom pre nás sme my sami. Pokiaľ stratíme pokoru a nebudeme hrať ako mužstvo, budeme mať problém s akýmkoľvek súperom. Očakávam, že tím pochopil, čo som mu povedal. Ak by to tak nebolo, tak by sme boli na zlej ceste,“ dodal.

Pozrite si reportáž z 4. septembra 2024 o nadchádzajúcom zápase s Estónskom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok