Kultúrna obec vyhlásila štrajkovú pohotovosť, nesúhlasí s krokmi Šimkovičovej. Jej rezort reaguje

5.9.2024 11:11 , Aktualizované: 5.9.2024 16:06

Platforma Otvorená Kultúra vyhlásila spoločne s viacerými predstaviteľmi kultúrnej obce štrajkovú pohotovosť. Minister kultúry to rešpektuje.

Platforma Otvorená Kultúra! vyhlasuje kultúrny štrajk, oznámila na tlačovej besede. „Ohlasujeme začiatok spoločnej celoslovenskej koordinovanej akcie kultúrnej obce,“ povedal moderátor tlačovej besedy Adam Straka.

Platforma tiež oznámila vznik výboru kultúrneho štrajku, ktorého členmi sú zatiaľ Jana Kovalčíková z Činohry SND, Ľudovít Nápoký z Antény - siete pre nezávislú kultúru, Katarína Krnáčová, prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, Henrieta Moravčíková, teoretička architektúry, Matej Drlička, bývalý riaditeľ SND, Rozália Vlasková, členka štrajkového výboru RTVS, Bohunka Koklesová, rektorka VŠVÚ, Martin Šmatlák, rektor VŠMÚ, Ráchel Rimarčíková a Dominik Devečka zo Študentstva za otvorenú kultúru a Katarína Mišíková a Veronika Nemcová z platformy Otvorená Kultúra!

Kovalčíková dodala, že do štrajku sa zapájajú aj zamestnanci SND či zamestnanci a spolupracovníci STVR. „Kultúru by mali spravovať ľudia vzdelaní, s rešpektom a s dôverou kultúrnej obce doma i v zahraničí, s citom pre profesionálny dialóg a bez ohľadu na to, akú majú politickú príslušnosť,“ hovorí.

Pozrite si reportáž z nedávneho protestu za kultúru:

Ministerstvo reaguje

Štrajkovú pohotovosť berie ministerstvo kultúry na vedomie, rešpektuje pritom právo dané ústavou. "Na druhej strane by bolo vhodné, aby štrajkujúca časť kultúrnej obce rešpektovala fakt, že vedenie ministerstva vzišlo z demokratických volieb a plní programové vyhlásenie vlády, ktorá má platný mandát," uviedla hovorkyňa rezortu Petra Bačinská.

V mene rezortu sa zároveň pozastavila nad tým, že členovia štrajkového výboru hovoria o šikanovaní, zastrašovaní a nekompetentnosti súčasného vedenia ministerstva kultúry. "Je to práve táto časť kultúrnej obce, ktorá neustále vytvára tlak a kladie si podmienky, aby bolo v kultúre všetko explicitne podľa ich predstáv," poznamenala hovorkyňa MK.

"A to bez akejkoľvek zodpovednosti za verejné financie, ktorá je výhradne na vedení ministerstva kultúry," dodala.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok