Chátrajúca stavba a nefunkčná elektronika. Bývalí riaditelia SND odhalili, ako vyzerá stará budova národného divadla

27.8.2024 10:54

Bývalí riaditelia Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička a Matej Bošňák pred novinármi odhalili stav starej budovy SND. Plánovaná rekonštrukcia za 51 miliónov sa pripravovala roky, budova sa vraj prakticky rozpadá. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová však tvrdí, že divadlo je v poriadku.

Bošňák Drlička
Foto: TASR/Martin Baumann

Na tlačovej besede vystúpil bývalý riaditeľ SND Matej Drlička a aj bývalý ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák.

Cieľom besedy malo byť médiám ukázať, v akom stave je skutočne staré SND, a ako mala vyzerať plánovaná rekonštrukcia.

Tú kritizovala aj ministerka kultúry Martina Šimkovičová a uviedla, že divadlo je „v úplne normálnom stave“.

Drlička najprv ukázal video, ktoré zachytáva všetky nedostatky pôvodnej budovy SND. V divadle vraj zlyháva najmä technika, ktorá je často desaťročia stará, no aj samotná konštrukcia stavby.

„Do rekonštrukcie sme išli s tým, že budeme rýchlejší ako komunisti. Žiaľ, boľševika neporazíme,“ uviedol Bošňák pričom narážal na fakt, že posledná rekonštrukcia sa udiala ešte v časoch socializmu a trvala deväť rokov.

„Stav budovy, ako takej, nie je dobrý, ale nie je havarijný. Hlavným dôvodom zavretia divadla je stav jej technológií,“ ozrejmil Bošňák. Bývalý ekonomický riaditeľ ďalej vysvetľuje chronológiu udalostí a dodáva, že štart rekonštrukcie spomalila výmena generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva kultúry ešte počas vlády Igora Matoviča, pandémia ale aj skutočnosť, že staré SND je národnou kultúrnou pamiatkou.

Naprieč rezortmi

„Aj inšpektorát práce označil mnoho technológií za nefunkčné či za nebezpečné,“ hovorí Bošňák. Dodal, že suma 51 miliónov, ktorá bola potrebná na rekonštrukciu, a o ktorej hovorila ministerka Šimkovičová, nebola jeho nápadom, alebo nápadom Mateja Drličku.

„Je to výsledok práce zhotoviteľov štúdie uskutočniteľnosti,“ vysvetlil a dodal, že prácu posudzovalo viacero rezortov.

Bošňák ďalej podotkol, že rekonštrukcia mala súhlas naprieč viacerými generálnymi riaditeľmi divadla a aj viacerými ministrami kultúry: „Teraz sme sa vrátili do roku 2019, keď sme sa rozprávali, či je rekonštrukcia vôbec potrebná.“

Tiež upozornil, že rezort kultúry má zámer vykonať pasportizáciu slovenských národných pamiatok, hoci jedna, financovaná eurofondmi, prebehla relatívne nedávno a zahŕňala vyše 1 000 pamiatok, vrátane budovy SND.

„Vedenie SND v žiadnom prípade nekonalo svojvoľne. Konali sme v súlade so všetkými právnymi predpismi a usmerneniami ostatných ministerstiev,“ uzavrel Bošňák.

Drlička ďalej upozornil na súčasti starej budovy SND, ktoré sú v nevyhovujúcom stave.

Nefunguje vraj veľká časť elektroniky, no problematická je aj samotná stavba. Do budovy na viacerých miestach zateká, v zlom stave sú aj toalety a sprchy. Dodal, že s podobnou sumou pracovala aj Štátna opera v Prahe, ktorú sa podarilo rekonštruovať za tri roky.

Záznam tlačovej besedy si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok