Bombové hrozby od "Dnepropetrovských maniakov". Za výhražnými správami môže stáť Rusko

5.9.2024 09:40

Stovky škôl na Slovensku aj v Česku boli už tri dni po sebe evakuované pre výhražné e-maily. Podľa odborníkov má ísť o skupiny zapojené do vojny na Ukrajine.

heker - hacker - kyberneticka bezpečnosť - it
Foto: Profimedia (ilustračný záber)

"Dnepropetrovskí maniaci" ohrozujú školy

Vo výhražnom e-maile, ktorý dostali viaceré slovenské a české školy, sa páchatelia označujú ako "Dnepropetrovskí maniaci". Informoval o tom na svojom webe český portál seznamspravy.cz.

Znenie správy na svojom portáli zverejnila v utorok Bardejovská televízia. Text e-mailu bol nasledovný:

Privítajú vás Dnepropetrovskí maniaci. Náš telegram: @maniaksatana. Oznamujeme vám, že vaša budova bola zamínovaná. Nebudeme vám diktovať podmienky, pretože vás nezaujímajú. Len sa pozrime na veľa krvi a obetí. Zabijem vás aj vaše deti! Aktivácia výbušných zariadení o 12:00. Čas vypršal. Hra zahájená!

Autori majú hovoriť po rusky

Podľa jazykovej analýzy e-mailu by mali autori hovoriť po rusky, pričom sa majú odvolávať na prípad sériových vrahov z Ukrajiny z roku 2007, keď v Dnepropetrovskej oblasti dvojica sadistických mladíkov brutálne zavraždila viac ako 20 náhodne vybraných obetí. Tento čin si natáčali na video.

Podľa odborníka Michala Saláta z bezpečnostnej firmy Gen ide skôr o zlý preklad než o text vytvorený pomocou AI, čo možno badať už pri prvých dvoch slovách e-mailu, keďže páchateľ namiesto „pozdravujú vás“ používa „privítajú vás“.

„Pri jazykových modeloch umelej inteligencie by nemalo dochádzať k miešaniu jednotného a množného čísla,“ uviedol Salát pre český web.

Slovenská a česká verzia e-mailu sú identické. Odborník sa domnieva, že rovnaký e-mail by mohol byť preložený a rozoslaný aj do ďalších krajín EÚ.

Pracujú s viacerými verziami

Minister vnútra Vít Rakušan v stredu uviedol, že polícia pracuje s viacerými verziami.

„Okolo vojny na internete je veľa dezinformácií a je veľmi zložité určiť skutočného odosielateľa,“ hovorí Josef Korbel, etický hacker zo spoločnosti Citadelo.

Podľa dostupných informácií majú česká polícia, Národný úrad pre kybernetickú bezpečnosť a Národné centrum boja proti terorizmu, extrémizmu a počítačovej kriminalite prostriedky na identifikáciu páchateľov.

Pozrite si reportáž zo 4. septembra o bombových hrozbách na školách.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok