Čína plánuje do Afriky "napumpovať" desiatky miliárd eur. V kontinente vidí potenciál

5.9.2024 07:16

Si Ťin-pching prisľúbil Afrike obrovskú sumu peňazí. Takmer 50 miliárd eur do nej chce investovať len v priebehu troch rokov a vytvoriť tak státisíce pracovných miest.

si ťin-pching v afrike.jpg
Foto: TASR/AP/Andy Wong

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa dnes na čínsko-africkom summite v Pekingu zaviazal, že jeho krajina v nasledujúcich troch rokoch poskytne Afrike finančné prostriedky vo výške 50 miliárd dolárov (cca 45 miliárd eur) a pomôže vytvoriť na africkom kontinente milión pracovných miest. Informovala o tom agentúra AFP.

Si Ťin-pching tiež povedal, že Čína je „pripravená prehĺbiť spoluprácu“ s Afrikou v hospodárskej oblasti a že čínsko-africké vzťahy zažívajú „najlepšie obdobie v histórii“.

Čína, ktorá je druhou najväčšou ekonomikou sveta, je najväčším obchodným partnerom Afriky, kam v posledných dvoch desaťročiach vyslala stovky tisíc robotníkov a inžinierov, aby tu budovali veľké projekty. Získala tiež prednostný prístup k obrovským prírodným zdrojom Afriky, vrátane medi, zlata a lítia.

Fóra čínsko-africkej spolupráce sa zúčastňujú zástupcovia 50 afrických štátov. Podľa AFP ide o najväčšie diplomatické stretnutie usporiadané v Pekingu od pandémie covidu-19. Skončiť má v piatok.

„Vždy sme si rozumeli a podporovali sme sa, čím sme boli príkladom pre nový typ medzinárodných vzťahov,“ pripomenul Si na slávnostnom otvorení Fóra o čínsko-africkej spolupráci.

Prišiel aj Guterres

Viac ako 50 africkým lídrom sa prihovoril aj generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý povedal, že rozširovanie vzťahov medzi Čínou a africkým kontinentom by mohlo „poháňať revolúciu v oblasti obnoviteľnej energie“.

Guterres tiež poukázal na výsledky Číny napr. pri odstraňovaní chudoby, ktoré by pre africké štáty mohli poslúžiť ako inšpirácia. Dodal, že Afrika „ako domov niektorých z najdynamickejších ekonomík sveta môže maximalizovať potenciál podpory Číny v rôznych oblastiach - od obchodu po správu údajov, financie a technológie“.

Generálny tajomník OSN v prejave k africkým lídrom vyhlásil, že je čas napraviť „historické nespravodlivosti“ voči kontinentu. Podľa neho je „poburujúce, že africký kontinent nemá stále miesto v Bezpečnostnej rade OSN“.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske médiá uviedla, že na okraj Fóra o čínsko-africkej spolupráci sa vo štvrtok uskutočnilo aj Gutteresovo stretnutie so Si Ťin-pchingom.

Pozrite si reportáž o stave čínsko-ukrajinských vzťahov:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok