Čína na vzostupe. Peking za posledný rok výrazne zväčšil svoj jadrový arzenál

17.6.2024 07:06

Podľa pravidelnej správy Štokholmského medzinárodného ústavu pre výskum mieru (SIPRI) o počte jadrových zbraní vo svete Čína za posledný rok výrazne zvýšila svoj jadrový arzenál a počet jadrových hlavíc sa za rok zvýšil zo 410 na 500.

Report_Nuclear_Weapons423156.jpg
Foto: TASR/AP

Peking ich však má stále niekoľkonásobne menej ako Spojené štáty alebo Rusko. A zatiaľ čo počet jadrových hlavíc sa u väčšiny jadrových mocností nezvýšil, Severná Kórea ich má podľa SIPRI tiež približne 50, teda o 20 viac za rok.

Rýchle rozširovanie

"Čína rozširuje svoj jadrový arzenál rýchlejšie ako ktorákoľvek iná krajina," povedal Hans Kristensen zo SIPRI. Podľa Štokholmského ústavu by Peking mohol mať do roku 2030 najmenej toľko medzikontinentálnych balistických rakiet schopných niesť jadrové hlavice ako Rusko alebo USA.

Podľa SIPRI však bude počet čínskych jadrových hlavíc stále oveľa menší ako počet jadrových hlavíc Moskvy (4 380) a Washingtonu (3 708).

Zo správy SIPRI tiež vyplýva, že približne 2 100 jadrových hlavíc je v súčasnosti na celom svete vo "vysokej operačnej pohotovosti". Väčšina z nich patrí Rusku a USA. Podľa SIPRI sa však zdá, že Čína uviedla niektoré jadrové hlavice do tohto stavu po prvýkrát minulý rok.

Väčšinu zbraní vlastní Rusko a USA

Podľa SIPRI takmer 90 % jadrových zbraní vlastní Rusko a USA, zvyšok patrí ďalším oficiálnym jadrovým mocnostiam Francúzsku, Číne a Veľkej Británii a štátom, ktoré tiež majú jadrové zbrane (Izrael, India, Pakistan a KĽDR).

SIPRI tiež uviedlo, že nemá dôkazy o tom, že by Rusko rozmiestnilo jadrové zbrane na území Bieloruska, hoci minulý rok sa takéto správy objavili.

Podľa štokholmského ústavu diplomatické úsilie o kontrolu jadrových zbraní zaznamenalo v minulom roku veľké neúspechy na pozadí napätých medzinárodných vzťahov v súvislosti s vojnami na Ukrajine a v Pásme Gazy.

"Od čias studenej vojny sme neboli svedkami takej významnej úlohy jadrových zbraní v medzinárodných vzťahoch," povedal Wilfred Wan zo SIPRI a dodal, že krajiny sa viac spoliehajú na odstrašujúcu úlohu jadrových arzenálov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok