Demokrati varujú pred spornou maďarskou stavbou na Dunaji. Vysypanie kamienkov, reaguje Taraba

4.9.2024 15:36

Maďarsko presadzuje rozsiahle stavebné zásahy do starého koryta Dunaja. Projekt známy ako Insula Magna zahŕňa štyri priečne bariéry, Demokrati varujú pred dopadmi na slovenské záujmy.

dunaj.jpg
Foto: TASR/Martin Baumann

Mimoparlamentná strana Demokrati tvrdí, že minister životného prostredia Tomáš Taraba nedostatočne háji záujmy Slovenska v dôležitom spore s Maďarskom o Vodné dielo Gabčíkovo. Podľa nich ide o situáciu, ktorá môže mať vážne následky pre naše životné prostredie aj pre vodné zdroje.

Sporné riešenie, ktoré Maďarsko presadzuje, zahŕňa rozsiahle stavebné zásahy do starého koryta Dunaja, čo by mohlo mať negatívny dopad na životné prostredie na Slovensku.

Tento projekt, známy ako Insula Magna, plánuje vybudovať štyri priečne bariéry na 40-kilometrovom úseku Dunaja pod Čunovom. Podľa Demokratov by toto riešenie mohlo zničiť významnú časť Dunaja a narušiť prirodzené prostredie rieky.

Výzva premiérovi

Okrem toho varujú, že by to mohlo ohroziť hladinu podzemných vôd na Žitnom ostrove, ktorý je dôležitým zdrojom pitnej vody pre Slovensko, a tiež by to mohlo zhoršiť ochranu Bratislavy pred povodňami.

„Maďarské riešenie by poškodilo Slovensko tým, že by odklonilo veľkú časť vody z Dunaja na maďarskú stranu, čo by nám spôsobilo problémy,“ uviedol Michal Kiča, environmentálny expert a člen strany Demokrati.

Strana tiež upozorňuje, že minister Taraba presadzuje tento návrh napriek výhradám od slovenských odborníkov. Tí, ktorí sa k riešeniu vyjadrovali kriticky, boli vraj z expertnej skupiny odvolaní, alebo boli ignorovaní. Demokrati preto vyzvali premiéra Roberta Fica, aby zasiahol a zabezpečil, že slovenské záujmy budú riadne chránené.

Eduard Heger, bývalý premiér a podpredseda Demokratov, tiež kritizoval vládu a tvrdí, že namiesto ochrany slovenských záujmov podporuje záujmy iných krajín. „Táto vláda nepresadzuje slovenské záujmy, ale vždy nahráva ruskej alebo maďarskej strane,“ vyjadril sa Heger.

Tarabova reakcia

Minister životného prostredia však označil projekt opisovaný Demokratmi za „vysypanie kamienkov“.

„My sme odklonili Dunaj, hraničnú rieku, päťdesiatpercent tej vody, aj keď sa odklonila, je maďarských. O čom sa dnes s Maďarmi bavíme, je, za akých okolností vieme dať dole z Haagu tento spor,“ povedal v stredu na tlačovej besede po rokovaní vlády.

Argumentoval tiež tým, že o údajnom poškodení ekosystému počuje prvýkrát, a že starým korytom Dunaja nepremávajú žiadne lode. „Nech mi ukážu jedinú loď, ktorá ide po starom koryte. Tam môžete akurát ísť na kanoe dnes,“ vyjadril sa.

Demokrati varovali, že maďarský projekt by ohrozil náhradnú dopravu v prípade poruchy na prívodnom kanáli Gabčíkova a Slovensku by tak hrozili sankcie.

Pozrite si celú tlačovú besedu ministra životného prostredia:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok