Šutaj Eštok dostal od vlády zelenú. Rezort vnútra nakúpi kamery pre všetky školy, bombové hrozby nepodceňuje

4.9.2024 13:32 , Aktualizované: 4.9.2024 13:44

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) oznámil, že získal súhlas vlády, aby zaobstaral kamerové systémy pre všetky školy.

Šutaj Eštok vláda
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Každá škola = 10 kamier

Každá škola by mala mať asi 10 kamier. Kamerový systém by mal monitorovať vstup do areálu škôl a informovať o podozrivých osobách v ich areáli, keďže kamery by mali byť schopné identifikovať osoby podľa tváre.

Projekt by sa mal týkať zhruba 3 200 škôl. Zabezpečenie jednej vzdelávacej inštitúcie by malo stáť od 15- do 20-tisíc eur. Náklady na takýto projekt by podľa neho mali predstavovať zhruba 60 miliónov eur.

"Aby sme tak dali jasnú garanciu aj rodičom, ktorí majú prirodzený strach o svoje deti, aby vedeli, kto sa okolo ich škôl hýbe,“ hovorí minister vnútra.

Školy sa budú môcť hlásiť

Šutaj Eštok chce najneskôr do konca septembra priniesť na rokovanie vlády materiál o Národnom projekte kamerového systému pre základné a stredné školy. Mal by preventívne pomáhať pri možnom vzniku hybridných hrozieb v budúcnosti

Systém bude fungovať pod ministerstvom vnútra, školy sa k nemu budú môcť pridať. Preventívne opatrenie by podľa ministra malo uľahčiť identifikovanie reálnej hrozby, umožní jednoduchšiu reakciu a prijatie adekvátnych opatrení v prípade hybridných hrozieb.

Ako ministra vnútra doplnil jeho kolega z exekutívy, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas-SD), nechcú súčasný problém bagatelizovať tým, že ide o opakujúci sa jav, pri ktorom sa nepotvrdzuje reálne nebezpečenstvo. "Nechceme túto situáciu určite podceňovať," zdôraznil Drucker. Potvrdil, že rezort školstva a jeho úrady komunikujú so školami a konajú v súlade s existujúcimi usmerneniami o tom, ako postupovať v podobných situáciách, rovnako uistil o intenzívnej kooperácii s políciou.

Pozrite si reportáž o ďalších bombových hrozbách na školách.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok