Ráno školy, neskôr súdy. Polícia preverovala bombové hrozby po celom Slovensku

4.9.2024 08:10 , Aktualizované: 4.9.2024 12:40

Utorkové (3.9.) bombové hrozby sa opakujú. Aj v stredu (4.9.) ráno bolo nútených viacero škôl zrušiť vyučovanie alebo evakuovať priestory, neskôr boli bomby nahlásené aj na súdoch.

Viaceré školy na Slovensku ráno opäť čelili bombovej hrozbe. Informuje o tom Prezídium Policajného zboru (PPZ) v tlačovej správe. Podobný stav hlási aj Česká republika.

Neskôr sa k školám pridali aj súdy. Polícia justičné budovy preveruje po celom Slovensku. Potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Jana Šinková.

Ako dopĺňa web tvnoviny.sk, v Bernolákove bola Základná škola nútená zrušiť vyučovanie už druhý deň po sebe. V Bratislave prehľadávajú policajti viaceré školy, vrátane ZŠ na Černyševského, Holíčskej a Gessayovej ulici, ako aj školu v Stropkove na východe Slovenska.

Na Základnej škole Dudova v Petržalke síce výhražný e-mail nedostali, no prebieha tam preventívna kontrola. Deti, ktoré už boli v škole, boli evakuované, no vyučovanie zatiaľ nebolo zrušené.

Podľa informácií ta3 už poslali domov deti aj z troch základných škôl v Senci.

senec bombová hrozba.jpeg Foto: ta3/Nikola Detáriová Žiaci čakajúci pred školou v Senci

Sľubujú, že je všetko pod kontrolou

Polícia od skorého rána spolupracuje s dotknutými školami a prijíma potrebné opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti.

Aktívna je komunikácia aj s ministerstvom školstva a bezpečnostnými zložkami, vrátane medzinárodných partnerov, ako sú českí kolegovia.

„Ubezpečujeme rodičov, aj personál škôl, že na podobné situácie sme pripravení. Postupujeme podľa štandardných operačných postupov, podobne postupujú aj jednotlivé školy,“ hovorí PPZ.

Prípad vyšetruje úrad boja proti organizovanej kriminalite, ktorý vedie trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Páchateľovi hrozí trest odňatia slobody až do výšky 25 rokov, alebo dokonca doživotný trest. Prioritou všetkých zainteresovaných je zabezpečenie bezpečnosti detí a čo najmenší dopad na vyučovací proces.

Výhražné e-maily prišli opakovane aj školám v susednom Česku. Tamojšia polícia o tom informovala na sociálnej sieti X. Tvrdí, že opätovné rozoslanie hrozieb predpokladala už včera.

„Školy nám túto skutočnosť začínajú potvrdzovať a my, rovnako ako včera prijmeme opatrenia, ktoré čo najmenej zasiahnu do bežného vyučovacieho režimu,“ napísala Polícia ČR.

Rezort vnútra reaguje

Ministerstvo vnútra SR má pripravené aj preventívne riešenie, o ktorom by mali hovoriť ministri na stredajšom rokovaní vlády. Pred zasadnutím kabinetu to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Upozornil, že aj stredajšie anonymné bombové hrozby vykazujú rovnaký „modus operandi“ ako v prípade incidentu masových vyhrážok v máji tohto roka. „Teda že ide o nejaký automat, to dohľadávanie bude preto zložitejšie, ale urobíme všetko pre to, aby sme rozosielateľa týchto vyhrážok vypátrali,“ povedal minister, ktorý upozornil, že rovnaké hrozby v stredu zaznamenali aj v Českej republike.

V snahe čeliť možným opakovaniam chce Šutaj Eštok na stredajšom rokovaní vlády predstaviť návrh preventívnych opatrení. Pripustil, že ich predstaví po rokovaní aj médiám.

V súčasnosti by už malo byť preverovanie škôl ukončené.

Pozrite si zábery z evakuovaných škôl v Senci:

Včerajšia tlačová beseda ministrov vnútra a školstva k bezpečnostnej situácii:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok