Historické horúčavy. Slovensko zažilo najteplejšie leto za posledných 90 rokov

4.9.2024 12:38

Slovensko čelilo v lete výnimočne teplému počasiu, ktoré pokračovalo aj začiatkom septembra. Súčasná vlna horúčav by však mala podľa slovenských meteorológov v najbližších dňoch postupne ustupovať.

Meteorológovia varujú pred horúčavami. Vydali výstrahy druhého stupňa
Foto: TASR/Roman Hanc

Najvyššie letné teploty od roku 1931

Tohtoročné leto bolo na Slovensku pravdepodobne najteplejšie minimálne od roku 1931. Napríklad v auguste bola priemerná teplota na jednotlivých meracích staniciach o 2 až 3,9 stupňa Celzia vyššia ako priemer za roky 1991 až 2020.

Najvyššia teplota nameraná tento august presiahla 38 stupňov Celzia. Nedosiahli sa tak absolútne rekordy z rokov 2007 a 2013, keď bolo na južnom Slovensku lokálne teplejšie ako 40 stupňov Celzia.

Septembrové horúčavy naprieč Európou

Horúčavy na Slovensku neustúpili ani začiatkom septembra. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu dosiahla teplota extrémne vysoké hodnoty takmer 36 stupňov Celzia. Na mnohých miestach boli prekročené doterajšie maximálne denné teploty. V nasledujúcich dňoch by sa malo ochladiť.

Vysoké teploty v posledných dňoch zaznamenali aj ďalšie krajiny strednej Európy a Balkánu. Nové septembrové a denné rekordy zaznamenali aj českí meteorológovia.

Pozrite si reportáž z 15. augusta 2024 o národných teplotných rekordoch.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok