Agresia v školách stúpa. Útok vo Vrútkach niektoré varoval a zareagovali skôr ako štát

4.9.2024 10:32

Bezpečnosť detí v triedach je čoraz aktuálnejšia téma. Zatiaľ čo sa štát len pripravuje na potrebné opatrenia, sú školy, ktoré zareagovali v predstihu.

Útok, ktorý zasiahol celé Slovensko

Útok vo Vrútkach pred štyrmi rokmi všetkých šokoval. 22-ročný Ivan vnikol do školy cez zamknuté vchodové dvere. A bilancia? Dvaja mŕtvi, vrátane útočníka, zranené deti a policajti. 

“Počuli sme, ako keby niekto začal kopať do skla. Pani učiteľka hneď vybehla z triedy a išla sa pozrieť na chodbu a ten vlastne ako keby vrah už začal útočiť," hovorí žiačka siedmej triedy. 

“Táto škola je škola, ktorá mala zhodou okolností aj svoju vrátnicu. To znamená, nie je to škola, ktorá by nebola nejak zabezpečená, samozrejme, nie sme v Spojených štátoch amerických, aby nám ozbrojené gardy strážili školy," tvrdí primátor mesta Vrútky Branislav Zacharides.

Ostala len pamätná tabuľa

Útok vo Vrútkach už dnes pripomína len pamätná tabuľa zosnulému učiteľovi. Bezpečnostné opatrenia sa však výrazne zvýšili.

Všetky základné a materské školy v Martine disponujú od útoku núdzovým tlačidlom, ktoré je napojené priamo na mestskú políciu s najvyššou prioritou. Pribudli kamery a systém generálneho kľúča, aby v panike dokázali učitelia triedy okamžite uzavrieť.  

Rozsvieti sa tabuľka, ktorá ukazuje, o čo sa presne jedná a že je to "panik" signál. “V tom momente ide do rozhlasu informácia do všetkých tried, ako sa majú správať," uviedol riaditeľ ZŠ s MŠ v Martine Ivan Hrozienčik.

Čo ministerstvo vnútra a školstva pripravili?

A čo ministerstvo vnútra a školstva medzičasom pripravili? Stále vyhodnocujú bezpečnostné dotazníky škôl, stihli preškoliť časť učiteľov a žiakov a vyhlásili vojnu šikane, ktorá je často spúšťačom agresie.

“Pre také primitívne, jednoduchšie útoky sú martinské školy dobre zabezpečené a myslím si, že toto by mohla byť aj taká inšpirácia pre ostatné školy na Slovensku," tvrdí primátor mesta Martin Ján Danko.

“Už v rámci tohto mesiaca budú bezpečnostné dotazníky veľmi adresne a veľmi konkrétne pre každú základnú a strednú školu, ktorá sa do toho zapojila, vyhodnotené," hovorí štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská.

Tlačidlo aj kamerový systém

“Medzi tie štandardy môže byť aj niečo ako panik tlačidlo, kamerové systémy a tak ďalej. Ale ja to nazývam takou, keď poznáte, ako vyzerá nejaký ľadovec, tak to, čo vidíte nad vodou, je malá časť z neho a tá veľká časť z toho ľadovca je pod vodou. A práve oblasť duševného zdravia, väčšina je pod vodou," uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Šikana sa preto začína vo veľkom riešiť pilotne v Banskobystrickom kraji. Okrem toho, každá škola má prideleného policajta, je ich dokopy cez dvetisíc. A školy v najbližších týždňoch dostanú aj manuál, ako sa správať v prípade útoku. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok