Zatkol by ho len šialenec. Medvedev sa vysmieva Západu, Mongolsko privítalo Putina s otvorenou náručou

4.9.2024 05:45

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil Mongolsko, hoci je na neho vydaný medzinárodný zatykač. Exprezident Dmitrij Medvedev v tejto veci vysmial Západ.

Medvedev Putin
Foto: X/Reuters

Pozvánka na samit BRICS

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorého mali mongolské úrady zatknúť na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu (ICC), sa v utorok (3. septembra) zúčastnil rokovania s mongolským prezidentom Uchnágijnom Churelsuchom.

Počas návštevy Putin pozval Churelsucha na samit BRICS, ktorý sa tento rok uskutoční v Kazani.

ICC vydal na Putina zatykač vlani v marci kvôli obvineniam z deportácie ukrajinských detí do Ruska. Mongolsko je krajinou, ktorá uznáva jurisdikciu ICC a mala povinnosť Putina zadržať, avšak k zatknutiu nedošlo.

Medvedevove podrývanie

Podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady a bývalý prezident Dmitrij Medvedev si neodpustil uštipačné komentáre na adresu ICC a Západu.

„Ponížená Európska únia vyjadrila Mongolsku svoje znepokojenie nad návštevou ruského prezidenta Vladimira Putina. Akoby to od chvíle, keď podpísali právne neplatný štatút Medzinárodného trestného súdu, plnili,“ napísal Medvedev na Telegrame.

Exprezident ďalej uviedol, že keby on sám bol sudcom alebo prokurátorom tohto „poloprázdneho súdu“, najviac by sa obával, že „sa niektorý zo šialencov pokúsi ich nezákonný zatykač vykonať“.

„V takom prípade ich životy nebudú mať väčšiu cenu ako pos*aný kus papiera,“ uzavrel.

Ako vyzeral Putinov príchod do Mongolska? Viac v reportáži tu:

Odvaha k pozvaniu Putina

Experti varujú, že nezatknutie Putina môže vytvoriť nebezpečný precedens, ktorý môže viesť k tomu, že aj ďalšie krajiny pozvú ruského prezidenta, pričom ignorujú zatykač ICC.

Vlani sa Putin mal zúčastniť samitu BRICS v Juhoafrickej republike, avšak návštevu odvolal kvôli rozhodnutiu juhoafrického súdu, ktorý potvrdil povinnosť krajiny konať podľa zatykača.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok