Pristál bez problémov a dokonca ho poctili ceremoniálom. Putin je v Mongolsku napriek zatykaču, prišiel rokovať o plynovode

3.9.2024 08:20

Podľa podpísaných zmlúv ho mali zatknúť, no nestalo sa. Ruského prezidenta Vladimira Putina v Mongolsku privítali ceremoniálom, s tamojšími predstaviteľmi sa dohodne na osude nového plynovodu.

Mongolsko dnes usporiadalo uvítací ceremoniál pre Vladimira Putina napriek zatykaču, ktorý na ruského prezidenta vydal Medzinárodný trestný súd (ICC), informovala agentúra AP. Putin pricestoval do Mongolska v pondelok.

Ide o jeho prvú návštevu krajiny, ktorá podpísala Rímsky štatút ICC, od marca minulého roka, keď súd vydal na Putina zatykač v súvislosti s deportáciou ukrajinských detí do Ruska.

Ukrajina pred Putinovou návštevou vyzvala Mongolsko, aby ruského prezidenta vydalo súdu v Haagu. Európska únia vyjadrila obavy, že Mongolsko zatykač nesplní. Minulý týždeň to potvrdil Putinov hovorca, ktorý uviedol, že Kremeľ sa cesty do Mongolska neobáva.

Dnes sa začína oficiálny program návštevy ruského prezidenta v Mongolsku, kde bude okrem iného rokovať so svojím náprotivkom Uchnaginom Churelsuchom.

Podľa záberov odvysielaných ruskou televíziou Putin v pondelok pred polnocou miestneho času (popoludní SELČ) bez prekážok vystúpil z lietadla na letisku v mongolskom hlavnom meste Ulánbátar.

Problémy im to zrejme nenarobí

Rímsky štatút doteraz prijalo 124 krajín vrátane Českej republiky. Napríklad Rusko, Spojené štáty a Čína jurisdikciu ICC neuznávajú.

Ak si niektorá členská krajina neplní svoje záväzky, ICC môže vec postúpiť zhromaždeniu zmluvných štátov, ktoré sa schádza raz ročne. Možné sankcie sa však v podstate obmedzujú na slovné pokarhanie - v minulosti napríklad vtedajší sudánsky prezident Umar Bašír, obvinený z genocídy, navštívil členské krajiny ICC bez sankcií.

Ruský prezident sa dnes plánuje stretnúť s miestnymi predstaviteľmi a podpísať dokumenty. Mongolsko sa nachádza na trase plánovaného nového plynovodu spájajúceho Rusko a Čínu.

Plynovod s názvom Sila Sibíru 2 je súčasťou stratégie, ktorou chce Rusko kompenzovať stratu väčšiny svojho európskeho odbytového trhu po rozpútaní vojny proti Ukrajine.

Pozrite si video Putinovho pristátia v Mongolsku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok