Vždy mal pre Putina slabosť. Páčilo sa mu, že ho šéf Kremľa chváli, ten ho však iba využíval, tvrdí exporadca Trumpa

28.8.2024 00:00

Herbert R. McMaster pôsobil ako poradca Donalda Trumpa medzi rokmi 2017 a 2018. Vo svojej novej knihe odhalil, že amerického prezidenta tešili slová chvály z Moskvy. Putina sa mu kritizovalo len ťažko.

Príďte na summit G7, navrhol Trump Putinovi. Rusko po Kryme vylúčili
Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump sa nikdy netajil obdivom voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Počas Trumpovho obdobia v Bielom dome si médiá aj analytici často všímali takmer bratríčkovský vzťah medzi lídrami krajín, ktoré mali medzi sebou historicky prinajmenšom napäté vzťahy.

Nová kniha bývalého poradcu amerického prezidenta pre štátnu bezpečnosť Herberta R. McMastera odhaľuje, že Trump takto nepôsobil len navonok. Ako na základe McMasterovho diela informuje denník The Guardian, Putin zneužíval Trumpove „ego a neistoty“ vo svoj prospech.

Náročný rok a pol

McMaster pôsobil ako Trumpov poradca „turbulentných“ 457 dní. Po roku po prezidentovom boku sa svojej manželke Katie zdôveril, že „nechápe moci, ktorú má Putin nad Trumpom“.

Americký exprezident svoj ruský náprotivok údajne obdivoval a nepostavil sa proti nemu, ani keď väčšina západných lídrov odsudzovala jeho kroky. Príkladom tohto postoja je pokus o otravu bývalého ruského agenta žijúceho v Británii Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Novičokom - látkou s nervovo-paralytickými účinkami, ktorú vyvinuli v bývalom Sovietskom zväze.

Trumpa údajne nezaujímalo, že všetky dôkazy naznačovali zapojenie Ruska, a špecificky Putina, do pokusu o atentát. Namiesto toho si mal prezident čítať článok v novinách New York Post, ktorý hovoril o tom, ako ho Putin chváli. Ku článku údajne dopísal čiernou fixkou ďakovné poznámky a McMasterovi nakázal, aby ich poslal do Moskvy.

Prezidentov poradca si výstrižok z novín zobral, no zo strachu o imidž Spojených štátov nakázal kancelárii prezidenta, aby ho neodoslali.

Na prvý pohľad sa však zdalo, že ruský prezident prechováva rovnaký obdiv k Trumpovi. „Putin označil Trumpa za veľmi výnimočného človeka, bezpochyby talentovaného, a Trump odhalil svoju zraniteľnosť voči tomuto prístupu, svoju náklonnosť k silným mužom a presvedčenie, že on sám môže s Putinom nadviazať dobré vzťahy,“ opisuje v knihe McMaster.

Putinova hra

Dodáva však, že Putinova chváľa nikdy nebola úprimná. „Putin, nemilosrdný bývalý agent KGB, hral na Trumpovo ego a neistotu lichôtkami,“ myslí si exporadca.

McMaster si v knihe spomína aj na incident po štvrtom znovuzvolení Vladimira Putina za prezidenta Ruskej federácie. Ako cituje pasáž z knihy uverejnenú denníkom The Wall Street Journal český portál Novinky.cz, Trump chcel Putinovi zavolať a zagratulovať k víťazstvu.

„Vysvetlil som mu, že Putinovo víťazstvo bolo zmanipulované vďaka tomu, že Kremeľ kontroluje médiá, potláča opozíciu, diskvalifikuje populárnych opozičných kandidátov, ako je Alexej Navaľnyj, a obmedzuje volebných pozorovateľov,“ píše prezidentov exporadca. Trump napriek týmto výhradám do Moskvy zavolal.

McMaster v knihe opísal, že mať s Trumpom konverzácie o Putinovi a Rusku bolo čím ďalej tým viac zložité. Svojho poradcu údajne nepočúval, hoci ho varoval, že Putin je „najlepší klamár na svete“, a že sa snaží len o to, aby sa USA stiahli z Afganistanu, Sýrie a Ukrajiny.

Trump sa napokon rozhodol McMastera zbaviť funkcie poradcu prostredníctvom príspevku na platforme Twitter (dnes X), cez ktorú pravidelne komunikoval dôležité rozhodnutia. Pri osobnom stretnutí McMasterovi povedal, že dôvodom jeho vyhodenia je ich nesúlad v názoroch, no že okrem toho „odviedol veľmi dobrú prácu“.

Pozrite si aj reportáž o neistej debate medzi Donaldom Trumpom a Kamalou Harrisovou:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok