Päť členov ukrajinskej vlády ponúklo demisie. O ich odvolávaní bude rokovať parlament

3.9.2024 16:47 , Aktualizované: 3.9.2024 17:21

Ukrajinskí ministri strategického priemyslu, spravodlivosti a ochrany životného prostredia v utorok ponúkli svoje demisie, oznámil predseda parlamentu Ruslan Stefančuk. Neskôr ohlásil, že žiadosť o odvolanie podala aj podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Olha Stefanišynová.

Ukrajina parlament
Foto: TASR/AP

O svoje odvolanie požiadala tiež ďalšia vicepremiérka a súčasne ministerka pre reintegráciu okupovaných území Iryna Vereščuková. Zmeny majú vládu posilniť, ako to Ukrajina potrebuje, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj v nočnom prejave.

Minister strategického priemyslu Oleksandr Kamyšin má na starosti zbrojnú výrobu v krajine, ktorá sa dlhšie ako dva a pol roka bráni ruskej invázii, poznamenala agentúra Reuters.

Zelenskyj ohlasuje zmeny

Spolu s Kamyšinom ponúkli svoje odstúpenie minister spravodlivosti Denys Maljuska a minister životného prostredia Ruslan Strilec.

Na Ukrajine odvolanie členov vlády schvaľuje parlament. Podľa jeho predsedu by zákonodarcovia mali o demisiách rokovať na jednom z najbližších zasadnutí snemovne.

"Jeseň bude nesmierne dôležitá. Naše štátne inštitúcie musia byť štruktúrované tak, aby Ukrajina mohla dosiahnuť všetky výsledky, ktoré potrebuje. Na to musíme posilniť niektoré oblasti vlády a sú pripravené zmeny v jej zložení. Dôjde aj k zmenám v prezidentskej kancelárii," povedal podľa agentúry Reuters Zelenskyj v nočnom prejave.

Rokovanie bude čoskoro

Šéf štátu podľa listu Ukrajinska pravda odvolal z funkcie zástupcu vedúceho prezidentskej kancelárie Rostyslava Šurmu. Premiér Denys Šmyhal má zostať vo funkcii, ale chystá sa odvolanie šéfa diplomacie Dmytra Kulebu, napísal denník s odvolaním sa na svoje nemenované zdroje v prezidentovom tíme. Kulebov nástupca ešte nie je určený, ale pravdepodobne ním bude jeho prvý zástupca Andrij Sybiha, dodala Ukrajinska pravda.

Poslanec Jaroslav Železňak podľa agentúry Interfax-Ukrajina uviedol, že parlament by mohol rotáciu kádrov vo vláde posúdiť o dva dni. V ohrození sú podľa poslancovho vyjadrenia na tlačovej konferencii tiež ministri zahraničia a reintegrácie okupovaných území. O možných nástupkoch sa podľa zákonodarcu ešte rokuje. Pripomenul tiež, že počas vojny nemožno podľa zákonov vymeniť všetkých členov vlády.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok