Tohtoročný najtragickejší vzdušný útok na Ukrajinu: Počet obetí v Poltave stúpa, pribúda aj zranených

3.9.2024 13:41 , Aktualizované: 3.9.2024 21:29

Ruský vzdušný útok na ukrajinské mesto Poltava v utorok (3. septembra) si vyžiadal najmenej 51 obetí, 219 ľudí je zranených. Informoval o tom denník Ukrajinska pravda.

Dvojica balistických striel podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zasiahla vzdelávaciu inštitúciu a neďalekú nemocnicu. Ide o tento rok najtragickejší vzdušný útok na Ukrajinu.

Desiatky mŕtvych a stovka zranených

"Jedna z budov inštitútu komunikácií bola čiastočne zničená. Pod sutinami zostali uväznení ľudia. Mnohé z nich sa podarilo zachrániť. Viac ako 180 osôb bolo zranených. Mnohí bohužiaľ zomreli. V tejto chvíli je hlásených 41 mŕtvych," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti.

Dodal, že Rusko za tento úder zaplatí.

Podľa agentúry Reuters zásah utrpel vojenský inštitút komunikácií v Poltave, ktorá leží v centrálnej časti Ukrajiny.

Hrozí ešte väčšia strata životov

Zelenskyj zopakoval výzvu partnerom Ukrajiny, aby Ruskom napadnutej krajine poskytli ďalšie systémy protivzdušnej obrany a zbrane dlhého doletu, ktoré podľa neho môžu Ukrajinu ochrániť pred ruským terorom.

"Potrebujeme ich teraz, nie neskôr. Každý deň meškania znamená, žiaľ, ďalšie stratené životy," dodal.

Zelenskyj zároveň nariadil vyšetrenie všetkých okolností toho, čo sa stalo. Do záchrannej operácie sú podľa neho zapojené všetky potrebné služby. Šéf oblastnej správy Filip Pronin na Telegrame napísal, že mnoho obyvateľov Poltavy daruje krv a že "koordinované akcie záchranárov a zdravotníkov zachránili mnoho životov".

Zásah uprostred evakuácie

Ukrajinské ministerstvo obrany označilo tento deň za "hrôzostrašný deň" pre Poltavu.

Uviedlo, že doba medzi vyhlásením poplachu a príletom striel bola taká krátka, že zásah zastihol ľudí uprostred evakuácie do krytu.

Lekári ošetrili na 25 ľudí, z ktorých 11 bolo vyslobodených spod trosiek.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok