Hlas sa dištancuje od návrhov SNS. Napriek nezhodám sa musia zhodnúť na šéfovi parlamentu, odkázal Fico

3.9.2024 16:08 , Aktualizované: 3.9.2024 19:23

To, kto bude predsedom parlamentu, je výlučne o dohode medzi Hlasom a SNS. Odkázal premiér Robert Fico. Pred centrálou strany bola redaktorka Diana Štrusová, ktorá upresnila, o čom všetkom na Hlase hovorili.

Sľubujú, že dohoda bude

V utorok (3. septembra) zasadalo predsedníctvo strany Hlas, pričom okrem stoličky predsedu parlamentu bolo hlavnou témou aj odvolávanie Michala Šimečku.

Podľa informácií ta3 sa na tom, kto bude novým predsedom Národnej rady, majú dohodnúť strany Hlas a SNS.

Hlas však tvrdí, že toto kreslo patrí im, na druhej strane si toto miesto nárokuje Andrej Danko, pretože podporil Petra Pellegriniho, keď kandidoval na post prezidenta.

Lídri všetkých strán však garantujú, že na novom predsedovi parlamentu sa dohodnú do začiatku septembrovej schôdze.

„Ctíme si koaličnú dohodu a nechceme od našich partnerov nič iné, lebo nám iba záleží na dodržiavaní koaličnej zmluvy. Nezaujímajú nás funkcie, ale práca pre ľudí,“ vyjadril sa minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, ktorý tvrdí, že podľa koaličnej zmluvy patrí predsednícka stolička práve strane Hlas.

Pozrite si živý vstup Diany Štrusovej:

Občas voľná ruka pri hlasovaní

Líder strany Hlas zároveň deklaroval, že poslanci strany budú mať na hlasovaní v Národnej rade pri niektorých legislatívnych návrhoch voľnú ruku.

Koaličné poslanecké kluby nie sú podľa neho povinné zahlasovať za návrhy, ktoré zasahujú do rezortov v gescii iných strán a neboli prediskutované s kompetentnými ministrami.

Uviedol to v reakcii na otázky k ich postupu pri hlasovaní v parlamente o návrhov z dielne poslancov za SNS.

"Nie sme viazaní dodržiavaním koaličnej zmluvy pri návrhoch zákonov, ktoré zasahujú do našej kompetencie, do našich rezortov a neboli prediskutované s našimi ministrami," poznamenal.

Líder národniarov, ktorí do parlamentu predložili viaceré legislatívne návrhy, napríklad novelu školského zákona, Andrej Danko podľa neho koaličnú zmluvu ovláda.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok