Dankova výčitka voči nadmerným výdavkom nezabrala. Fico podporil polmiliardový obchod s Izraelom

Vláda minulý týždeň odsúhlasila obchod s Izraelom. Voči zbrojeniu sa vymedzil podpredseda parlamentu Andrej Danko, no zrejme neúspešne. Za úmysel ministra obrany Roberta Kaliňáka sa postavil premiér Robert Fico.

fico kaliňák
Foto: TASR/Martin Baumann

Záplata pre vzdušný priestor

Premiér podporil polmiliardový vojenský obchod s Izraelom, ktorý zabezpečil minister obrany.

Dohoda sa týka nákupu šiestich batérií systému protivzdušnej obrany „Barak“.

Fico v utorok v Prešove na tlačovej besede zdôraznil, že investície do obrany sú nevyhnutné, najmä po darovaní systému S-300 Ukrajine. Urobili tak vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera, čím sa podľa neho narušila ochrana slovenského vzdušného priestoru.

Dankova kritika neuspela

Podpora tejto dohody prichádza napriek kritike zo strany koaličného partnera Andreja Danka, ktorý nákup považuje za predimenzovaný a vyzýva na prehodnotenie výdavkov v oblasti obrany.

Vláda však obchod už schválila a Fico ho označil za "urgentnú vec".

Tento postoj je odklonom od Ficovej predchádzajúcej rétoriky, keď v minulosti uprednostňoval investície do poľnohospodárstva pred zbrojením.

Naopak, teraz jasne podporil vojenský nákup, čo mu vyčítal aj jeho bývalý poradca Eduard Chmelár, ktorý kritizoval premiéra za zvýšené výdavky na zbrojenie.

Vystúpenie premiéra Roberta Fica v Prešove pri príležitosti kontroly rekonštrukcie nemocnice:

Môžu tu byť o rok

Protilietadlový raketový systém by tak mohol doraziť na Slovensko koncom roka 2025 a v prevádzke by mohol byť už začiatkom roka 2026.

Podľa ministra obrany by sa na Slovensku mohla začať vyrábať aj munícia pre tieto systémy.

Kaliňák tiež informoval, že sa podarilo znížiť cenu systému zo 128 miliónov eur na viac ako 92 miliónov eur za kus. Tieto informácie poskytol po rokovaní vlády v sobotu (28. augusta).

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok