Zabil otca, potom popíjal kolu pred zranenými deťmi. Izrael sa pomstil veliteľovi Hamasu známemu z hrozného videa

3.9.2024 11:49

Veliteľ Hamasu, ktorého Izrael pozná z videa útoku na pohraničnú obec, je mŕtvy. Na zázname popíjal kolu pred dvoma zranenými deťmi.

izrael_palestína.jpg
Foto: TASR/AP/Majdi Mohammed

Izraelská armáda pri nedávnom údere v Gaze zabila veliteľa teroristického hnutia Hamas, ktorý vlani 7. októbra viedol útok proti jednej z obcí v izraelskom pohraničí.

Dotyčného zaznamenala videonahrávka, na ktorej popíja limonádu pred dvoma deťmi zranenými pri výbuchu granátu, ktorý krátko predtým usmrtil ich otca. Informovala o tom agentúra AP a izraelské médiá s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie armády.

Podľa armády je zabitým Ahmad Fauzí Vadíja, veliteľ roty jednotiek Nuchba, dobre vycvičených ozbrojencov palestínskeho teroristického hnutia Hamas, a člen paraglidingovej jednotky.

Práve na padákovom klzáku Vadíja vlani 7. októbra preletel hranicu medzi Pásmom Gazy a Izraelom do obce Netiv Haasara, ktorá leží v tesnej blízkosti severnej hranice Pásma Gazy. Tu potom dohliadal na masaker 22 civilistov.

Pri zranených deťoch popíjal kolu

Zostrihaný videozáznam útokov zo 7. októbra, ktorý izraelskí predstavitelia premietali na uzavretých projekciách novinárom, diplomatom a zákonodarcom z celého sveta, zachytáva tiež útok na dom rodiny Taasaovcov v tejto prihraničnej obci.

Na videu je vidieť, ako Gil Taasa so svojimi dvoma malými synmi uteká do úkrytu, do ktorého je neskôr vhodený granát. Otec granát zaľahne a explózia ho zabije, jeho synovia sú zranení. Ozbrojenec, ktorého teraz armáda označila za Vadju, potom stojí nad zranenými chlapcami a pije kolu ukradnutú z ich chladničky.

Armáda dnes oznámila, že pri sobotňajšom vzdušnom údere zasiahla komplex blízko nemocnice v meste Gaza, ktorý podľa nej využívali ozbrojenci Hamasu, a zabila ôsmich členov práporu Darádž-Tuffá vrátane Vadíju.

Samotná nemocnica podľa armády zasiahnutá nebola. Ministerstvo zdravotníctva v Gaze v sobotu informovalo o údere na areál nemocnice a uviedlo, že pri ňom zahynuli traja ľudia.

Ozbrojenci Hamasu a jeho spojencov pri bezprecedentnom októbrovom útoku v izraelskom pohraničí pozabíjali často veľmi krutým spôsobom spolu na 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších 251 odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

Izraelská odveta si za takmer 11 mesiacov vojny proti Hamasu v Pásme Gazy vyžiadala životy viac ako 40 000 Palestínčanov, rovnako väčšinou civilistov. Izraelská armáda uvádza, že medzi nimi bolo najmenej 17 000 ozbrojencov Hamasu.

Pozrite si reportáž o operácii Izraela na západnom brehu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok