V Prešove už búrajú. Fico s Kaliňákom predstavili projekt novej vojenskej nemocnice

3.9.2024 10:02 , Aktualizované: 3.9.2024 18:46

V areáli Fakultnej nemocnice J.A. Reimana v Prešove už búrajú objekt starej kotolne a začínajú s demoláciou bývalého geriatrického pavilónu. Na ich mieste vyrastie nová vojenská nemocnica. Jej projekt, ako aj projekt nemocnice v Ružomberku, v utorok predstavil rezort obrany spolu s premiérom Robertom Ficom v Prešove.

„Vcelku chápem verejnosť, že by privítala, aby zdroje z rezortu obrany išli predovšetkým na civilné projekty,“ vyhlásil na tlačovej besede po rokovaní s vedením prešovskej nemocnice predseda vlády SR Robert Fico.

Fico vyzdvihol prechod nemocnice pod ministerstvo obrany, čo umožnilo, že na výstavbu novej fakultnej nemocnice rezort poskytne 550 miliónov eur.

„Samozrejme, bude nemocnicou vojenskou. Chcem však pripomenúť, že vojenskú nemocnicu máme aj v Ružomberku, no na 99 percent sa venuje civilným pacientom. Bude to nemocnica pre verejnosť,“ ubezpečil premiér.

Nová prešovská nemocnica by mala mať kapacitu 1200 až 1300 lôžok a prejde pod ňu prakticky celé urgentné oddelenie. Bude mať osem poschodí, z toho tri budú pod zemou. Prvé tri spodné podlažia by mali byť vybudované na jar budúceho roka.

Aj civilné projekty

„Bude patriť ku gigantom. Porovnajme to s nemocnicou Bory, ktorá má okolo 400 lôžok,“ podotkol Fico. Dodal, že nové zariadenie by malo poskytovať aj vzdelávacie či podporné služby.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu.

„V priebehu roku 2025 ľudia už budú vidieť, ako tu rastie nová nemocnica,“ vyhlásil premiér.

Hoci na začiatku tlačovej besedy Fico kritizoval postoj Európskej únie, ktorá, podľa jeho slov, chce len zbrojiť, neskôr priznal, že slovenská armáda potrebuje okrem civilnej infraštruktúry aj zbrane a obranné systémy. Dodal však, že vláda sa chce vybrať aj cestou využívania prostriedkom rezortu obrany na civilné projekty.

„Výstavbe nič nebráni a nemáme s ničím absolútne žiadny problém. A preto, či to už bude naša vláda, alebo iná vláda, nech je to ktokoľvek, nech len niekto príde prestrihnúť sem pásku a povedať - dokončené,“ uzavrel premiér.

Zábery búrania a názor analytika nájdete na ďalšej strane.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok