Už žiadne ruské kopejky, žiada ukrajinská národná banka. Sú vraj symbolom okupácie a treba ich vymeniť

3.9.2024 07:04

Kopejky sú príliš ruské, myslí si guvernér ukrajinskej národnej banky. Navrhuje zaviesť viac tradičný historický variant mincí.

hrivny.jpg
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Ukrajinská centrálna banka navrhla zmenu názvu drobnej mince z kopejky na šah „v záujme obnovenia historickej spravodlivosti, derusifikácie a obnovenia národných tradícií“, uviedla RBK-Ukrajina s odvolaním sa na komuniké národnej banky.

Kopejka, ktorá v 100 kusoch tvorí hrivnu, až príliš pripomína ruské kopejky a ruble a vôbec nadvládu Moskvy v krajine, ktorá už viac ako dva a pol roka bráni svoju nezávislosť pred vpádom ruských vojsk.

„Pri skúmaní histórie ukrajinských peňazí sme dospeli k nespornému záveru, že kopejka ako názov pre drobnú mincu je v skutočnosti symbolom okupácie Moskvy,“ povedal guvernér banky Andrij Pyšnyj.

Dospel k záveru, že je najvyšší čas očistiť menový systém, a to aj od akejkoľvek podobnosti s moskovským systémom, a zaviesť menovú suverenitu. „Máme vlastné, čisto ukrajinské slovo pre najmenšie mince, a to je šah,“ povedal.

Má svoju históriu

Minca s týmto názvom sa používala na území dnešnej Ukrajiny v 16. a 17. storočí ako ukrajinský výraz pre poľsko-litovskú mincu v hodnote troch grošov.

Názov mince sa nachádza aj v dielach klasikov ukrajinskej literatúry na čele s Tarasom Ševčenkom. A v rokoch 1917 až 1921 sa šahy objavili aj ako bankovky, čo bolo zakotvené v zákone, argumentuje centrálna banka v prospech nahradenia kopejok šahmi, a to v pomere jedna ku jednej.

Iniciatíva si vyžaduje, aby príslušný zákon schválil ukrajinský parlament.

RBK-Ukrajina pripomenula, že k 1. júlu tohto roka bolo v obehu 2,7 mld. kusov bankoviek v celkovej hodnote 793,5 miliárd hrivien (asi 17,5 miliárd eur) a 14,7 miliárd kusov mincí v hodnote 7,3 miliárd hrivien (asi 160,6 milióna eur), čo štatisticky predstavuje 65 bankoviek a 181 mincí na jedného Ukrajinca.

Pozrite si reportáž o návšteve Vladimira Putina v Mongolsku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok