Lacnejšie už nové bývanie zrejme nekúpite. Ceny nehnuteľností sa odrazili od dna a začali opäť rásť

3.9.2024 05:45

Ceny nehnuteľností sa na Slovensku odrazili od dna. Po ročnom poklese zdraželi o štyri percentá. Ožívanie realitného trhu naznačuje aj zvýšený záujem ľudí o nové hypotekárne úvery. Viaceré banky už znížili úrokové sadzby.

Ceny rastú, byty zdraželi

Po Národnej banke potvrdil otočenie trendu na realitnom trhu aj Štatistický úrad. Po roku poklesu ceny nehnuteľností začali opäť rásť. Byty a domy v druhom kvartáli medziročne zdraželi o štyri percentá. Podľa analytikov sa tak ľudia mali pripraviť na to, že lacnejšie už nové bývanie zrejme nekúpia. 

Nehnuteľnosti zdraželi vo všetkých krajoch Slovenska, okrem Banskobystrického. Najvýraznejšie v Žilinskom, Trenčianskom, Žilinskom – o šesť a viac percent. Ľudia si priplatia najmä za staršie byty a domy. Ceny tlačí hore aj nedostatok bytov. Podľa stavbárov ich na trhu chýbajú desaťtisíce a nové pribúdajú pomaly. 

Úvery a sadzby

Národná banka eviduje aj prvé mierne zrýchlenie čerpania úverov na nehnuteľnosti. Prišlo k nemu už v priebehu apríla a mája, teda ešte pred júnovým zvoľnením menovej politiky. Ďalšie znižovanie úrokových sadzieb by mohlo trh s hypotékami ešte viac naštartovať. 

Výstavbu nových bytov brzdí aj zastaralý stavebný zákon, ktorý čakajú zmeny. Tie by mali povoľovacie procesy developerských projektov výrazne urýchliť. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok