Dostupnosť bývania sa zhoršila. Na Slovensku pribudne viac ako tisíc nájomných bytov

Na Slovensku by malo pribudnúť viac ako tisíc nových nájomných bytov. Samosprávy a developeri mali čas do konca augusta požiadať štát o finančné dotácie. Dostupnosť bývania sa u nás podľa národnej banky dlhodobo zhoršuje.

O výstavbe nájomných bytov hovorila už predchádzajúca vláda. Hnutie Sme rodina ich sľubovalo ročne postaviť až 25-tisíc.

Záujemcovia požiadali o finančný príspevok

Realita je ale taká, že za posledné dve pôsobenia kabinetu sa nepostavil ani jeden štátny nájomný byt. Nová vláda agendu presunula na ministerstvo dopravy. Záujemcovia mali do konca augusta čas na to, aby požiadali Fond rozvoja bývania o finančný príspevok.

"Žiadatelia z radov samospráv a právnických osôb do dnešného dňa podali spolu 108 žiadostí na obstaranie nájomných bytov spolu s prislúchajúcou technickou vybavenosťou resp. kúpou pozemku za viac ako 85 mil. eur," uviedla hovorkyňa Štátneho fondu rozvoja bývania Kristína Starosta.

Výnimka za výnimkou

Podľa prepočtov fondu by tak na Slovensku malo vyrásť približne 1200 nájomných bytov. Nové bývanie by mohlo do regiónov prilákať aj nedostatkové profesie. Samosprávy navrhli ministerstvu dopravy, aby zaviedol akúsi výnimku, napríklad desať percent kapacity nového nájomného bytového domu by bolo vyhradených práve pre týchto ľudí.

"Bol by tam nejaký priestor možno tri roky na to, aby sme do troch rokov do toho bytu našli lekára, doktorku, policajta, pediatra," hovorí predseda Združenia miest a obcí Jozef Božik.

Byt za symbolickú sumu

Mestá a obce tiež upozorňujú, že štát by mal okrem výstavby nových bytov zamerať pozornosť aj na staré opustené budovy. Napríklad niektoré prímorské krajiny poskytujú záujemcom o rekonštrukciu takéto rodinné domy za symbolickú cenu. Dostupnosť bývania sa na Slovensku posledné roky zhoršuje. Dôvodom sú najmä drahé nehnuteľnosti a vysoké hypotéky.

Výstavbu brzdí zastaralý stavebný zákon

"Aj národná banka Slovenska sprísňovala podmienky pre tých, čo si chcú zobrať hypotéku. To znamená, že skupina ľudí, ktorí si chcú kúpiť byt sa znižuje," uviedol analytik investičnej skupiny Proxenta Slavomír Frešo.

Výstavbu nájomných bytov brzdí aj zastaralý stavebný zákon, ktorý čakajú zmeny. Tie by mali povoľovacie procesy developerských projektov výrazne urýchliť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok